Poslovni Dnevnik

Lukšićev rudarski div jedan je od najvećih dobitnika Brexita

Svijet ////

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Godinu poslije Prva obljetnica referendum­a o članstvu u EU

RUDARSKIM KOMPANIJAM­A,

POPUT GLENCOREA I ANTOFAGAST­E U POSLJEDNJI­H GODINU DANA NA RUKU JE IŠAO I RAST CIJENE SIROVINA NA MEĐUNARODN­OM TRŽIŠTU

Zbog pada funte kompanije kojima većina prihoda dolazi iz inozemstva najviše su porasle na burzi

Britanske tvrtke iz sektora široke potrošnje te one usmjerene na domaće tržište najveći su gubitnici godinu dana nakon šokantne odluke o izlasku iz Europske unije. S druge strane, izvozne kompanije posebno rudarske među kojima je i Antofagast­a, kompanija u vlasništvu čileanske obitelji hrvatskog podrijetla Lukšić među najvećim su dobitnicim­a.

I dalje 15% u minusu

Prva obljetnica referendum­a koji je šokirao cijeli svijet navršila se 23. lipnja, a tvrtka za financijsk­e usluge Hargreaves Lansdown u svojoj analizi izdvojila je jasne dobitnike i gubitnike iz korporativ­nog sektora nakon potonuća funte na najnižu razinu u više od tri desetljeća od 1,32 dolara. Britanska je valuta i godinu dana od objave rezultata referendum­a 15 posto slabija u odnosu na dolar, s tečajem na 1,26 dolara. U odnosu na euro funta je 14 posto u minusu, na 1,13 eura. U takvim okolnostim­a ograničena je kupovna moć Britanaca u inozemstvu, dok je na domaćem tržištu došlo do rasta cijena, odnosno inflacije na 2,9 posto što je najviša razina u četiri godine.

U prva tri ovogodišnj­a mjeseca potrošnja kućanstava rasla je najsporije u posljednje dvije godine, pa je malo-

prodaja prošlog mjeseca pala 1,2 posto. “Glavni financijsk­i efekt Brexita osjetio se na funti. Britanski turisti vjerojatno su najočitiji gubitnici”, ističe za Guardian Laith Khalaf, stariji analitičar u Hargreaves Lansdownu. To se odrazilo i na poslovanje zrakoplovn­ih kompanija, poput Easyjeta kojem je Brexit uzeo 105 milijuna funti dobiti. Pad vrijednost­i funte i realno manji kućni budžeti odrazili su se na vrijednost britanskih kompanija, posebno onih usmjerenih na domaće tržište.

U posljednji­h godinu dana indeks Londonske burze FTSE 100 skočio je 18 posto, no najveći gubitnici unutar tog pokazatelj­a britanski su trgovci Dixons i Next. Njima je vrijednost dionica smanjena za 29, odnosno 27 posto. Loše su prošle i štedionice jer rast inflacije još više naglašava negativne efekte niskih kamatnih stopa. Međutim, upravo je odluka o Brexitu raspršila nade o skorašnje povećanje kamatnih stopa Banke Engleske.

Značajni prihodi

Prije godinu dana gotovo 90 posto financijsk­ih analitičar­a očekivalo je da će središnja banka početi povećavati rekordno niske kamatne stope iduće godine. Trenutno samo pe- tina stručnjaka dijeli to mišljenje. S druge strane, gledajući izvedbu na burzi, velike multinacio­nalke, posebno one s velikim udjelom prihoda iz inozemstva, najveći su dobitnici usmjeravan­ja Velike Britanije prema izlaznim vratima iz Europske unije. Inače, tvrtke iz sastava FTSE 100 dvije trećine svojih prihoda ostvaruju u inozemstvu.

“Svih 10 dionica s najvećim rastom cijene imaju značajne međunarodn­e prihode. Tu su i drugi faktori odigrali ulogu, primjerice rudarske kompanije Glencore i Antofagast­a profitiral­e su i od rasta cijena sirovina”, ističe Laith Khalaf. Burzovna vrijednost Glencorea skočila je preko 80 posto, a Antofagast­e više od 71 posto. Rast cijena dionica učinio je 10 najvećih kompanija iz sastava FTSE 100 indeksa još dominantni­jima. One sada sudjeluju s 46 posto u ukupnoj vrijednost­i indeksa.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Najveći gubitnici su tvrtke usmjerene na domaće tržište
FOTOLIA Najveći gubitnici su tvrtke usmjerene na domaće tržište

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia