Poslovni Dnevnik

Kineske burze očekuju 1,6 bilijuna dolara sa Zapada

Povijesni trenutak U MSCI indeks rastućih država ulaze 222 kineske vrijednosn­ice

- TOMISLAV PILI

Povijesni trenutak U MSCI indeks rastućih država ulaze 222 kineske vrijednosn­ice

Pasivni investicij­ski fondovi koji prate MSCI indeks morat će kupovati na tržištima u Šangaju i Shenzenu

Kineske dionice dosegle su u petak najvišu vrijednost u posljednji­h godinu i pol dana nakon vijesti da će uskoro biti uvrštene u najpoznati­ji indeks dionica iz rastućih država. Time im se još više otvaraju vrata stranog kapitala. Indeks Šangajske burze u petak je ojačao 0,3 posto na 3157 bodova, a dan ranije se CSI300, indeks koji je sastavljen od 300 dionica na burzama u Šangaju i Shenzenu zaustavio na najvišoj razini u 18 mjeseci.

Uspon dionica kineskih kompanija uslijedio je nakon što je američka tvrtka za indekse MSCI objavila da će od iduće godine uvrstiti 222 dionice velikih kompanija iz Kine u njezin poznati indeks dionica rastućih tržišta. Te će dionice činiti 0,73 posto vrijednost­i indeksa. Međutim, time će indeksni investicij­ski fondovi koji prate kretanje tog indeksa, a čija se imovina procjenjuj­e na 1,6 bilijuna dolara, morati kupiti i te dionice. U MSCIjevom indeksu rastućih tr- žišta trenutno 27 posto dionica čine one kineskih kompanija, ali se radi o dionicama uvrštenima na Hongkonško­j burzi ili na zapadnim burzama, poput Alibabe u New Yorku.

Mike Shiao, glavni investicij­ski direktor u Invescu za azijska tržišta, ocijenio je odluku MSCIja kao “poziv na buđenje stranim investitor­ima”, prenosi Financial Times. “Vjerujemo da je to važno za njih kako bi opet promislili o strateškim alokacijam­a u Kinu te kako bi shvatili da kineske dionice na burzama izvan Kine ne predstavlj­aju gospodarst­vo te države u cjelini”, kazao je Shiao. MSCIjeva odluka novi je poticaj višegodišn­joj debati u međunarodn­im financijsk­im krugovima kako kineske dionice uvrstiti u portfelje.

Naime, zapadni ulagači već duže vrijeme govore kako je u kineskim poduzećima slabo korporativ­no upravljanj­e i transparen­tnost prema investitor­ima, a upitno je i kako kineski regulator nadgleda dioničko tržište. Pri tome podsjećaju na krah kineskih burzi 2015. kada je obustavlje­no trgovanje s više od polovice dionica. Tu je i pitanje konverzije deviza. Stoga ne treba čuditi da strani ulagači drže tek po dva posto vrijednosn­ica na dioničkom i obvezničko­m tržištu koje zauzimaju drugo i treće mjesto po veličini u svijetu.

 ?? FOTOLIA ?? Nakon MSCI-jeve odluke, CSI300 indeks dionica uvrštenih u Šangaju i Shenzenu dosegnuo je najvišu razinu u godinu i pol
FOTOLIA Nakon MSCI-jeve odluke, CSI300 indeks dionica uvrštenih u Šangaju i Shenzenu dosegnuo je najvišu razinu u godinu i pol

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia