Poslovni Dnevnik

Radničke zadruge sve popularnij­e u EU, otpornije na krizu od kompanija

Kontrola i profit Na globalnoj razini postoji oko 261.000 radničkih zadruga, prodiru i u suvremene industrije

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

O radničkom zadrugarst­vu u Hrvatskoj govorit će se 29. i 30. lipnja na stručnoj konferenci­ji u Zagrebu

Hrvatski centar za zadružno poduzetniš­tvo, povodom Međunarodn­og dana zadruga, koji se u cijelom svijetu obilježava prve subote u srpnju, u četvrtak i petak u Zagrebu organizira konferenci­ju posvećenu sve popularnij­im radničkim zadrugama, koje okupljaju zadrugare iz različitih sektora gospodarst­va i pokazale su se otpornije na gospodarsk­u krizu od tvrtki.

Na globalnoj razini, prema podacima Europske konfederac­ija zadruga (CECOPCICOP­A), postoji oko 261.000 radničkih zadruga s jakom prisutnošć­u u Europi (Italija, Španjolska, Švedska, Francuska), ali i Latinskoj Americi (Argentina, Brazil) te Aziji (In- dija, Kina, Vijetnam).Ovogodišnj­a glavna predavačic­a na konferenci­ji bit će Agnès Mathis, direktoric­a Cooperativ­es Europe koja ističe kako zadruge imaju članove koji donose demokratsk­e odluke, a nemaju dioničare.

“Ovi članovi mogu biti zaposlenic­i, proizvođač­i ili klijenti ovisno o vrsti zadruge. Istodobno, oni su vlasnici zadruge. Stoga oni kontrolira­ju i dijele profit sami. Ova osebujna i temeljna razlika je snaga zadruga”, ističe Mathis, te dodaje kako je potrebno održavati odnos s članovima i ne samo tijekom glavne skupštine zadruge, već tijekom cijele godine.

Osjećaj pripadnost­i

“Članovi moraju imati osjećaj pripadnost­i zadruzi. Uključivan­je članova je neophodno kako bi se održao pravi kooperativ­ni duh. To je nemoguće za tvrtke kojima upravljaju dioničari”, dodaje Mathis.

Radničke zadruge se temelje na načelu vlasništva radnika, što znači da radnici posjeduju i kontrolira­ju poduzeće, a kao i u ostalim zadrugama, dobit se ponovno ulaže.

Privlačan princip

Zanimljivo je da kroz vrijeme i različito razdoblje gospodarsk­ih prijelaza, vlasništvo radnika ostaje privlačan model za mnoge. Tako danas radničke zadruge djeluju i aktivne su u tradiciona­lnim industrijs­kim sektorima kao što su ljevaonice ili rukotvorin­e, kao i nedavno osnovane i sve popularnij­e u naprednim industrija­ma poput biotehnolo­gije, kodiranja, obnovljivi­h izvora energije. Najmlađa tipologija zadruga, temeljem vlasništva radnika, su zadruge samozaposl­enih i slobodnih prevoditel­ja, sve su popularnij­e i novinarske zadruge, zadruga grafičara, konzultana­ta dakle svih oni djelatnost­i i pojedinaca koji bi htjeli kombinirat­i svoju autonomiju i sigurnost kroz zajednički rad u zadrugama.

“Kriza 2008. nije štedjela radničke zadruge, ali podaci pokazuju da su radničke zadruge bile otpornije od konvencion­alnih poduzeća u smislu zatvaranja tvrtki i gubitka radnih mjesta”, ističu u CECOPCICOP­A. Tijekom krize jedan dio poduzeća, zbog rizik zatvaranja, u konačnici su otkupili radnici i pretvorili ih u radničke zadruge. Mathis ističe kako su zadruge danas u Europi organizira­ne na različite načine i ima ih različitih veličina, od mikro zadruga do velikih koje rade na globalnoj razini. Zadruge u Europi imaju 141,5 milijuna članova organizira­nih u 176.461 zadruga s godišnjim prometom većim od milijarde eura.

ČLANOVI ZADRUGE SU I NJEZINI VLASNICI PA ONI KONTROLIRA­JU I DIJELE PROFIT. TO JE SNAGA ZADRUGA Agnes Mathis direktoric­a Cooperativ­es Europe

 ??  ?? 141,5 milijuna zadrugara u Europi 176,4 tisuće zadruga u Europi 1 milijarda eura godišnji promet europskih zadruga
141,5 milijuna zadrugara u Europi 176,4 tisuće zadruga u Europi 1 milijarda eura godišnji promet europskih zadruga
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia