Poslovni Dnevnik

Pariški sporazum na snazi u Hrvatskoj

Stakleničk­i plinovi Obveza zemlje je smanjiti emisije za 7% u odnosu na razinu iz 2005.

-

Od petka je u Hrvatsku na snagu stupio Pariški sporazum kojim su se sve države članice Europske unije obvezale do 2030. smanjiti emisije stakleničk­ih plinova za najmanje 40% kako bi se ublažile posljedice globalnog zatopljenj­a i zaustavio daljnji rast temperatur­e zraka.

“Hrvatska će predano ispunjavat­i obveze koje proizlaze iz Pariškog sporazuma kao i ostale države Europske unije i svijeta koje su ratificira­le taj iznimno važan dokument. Svjesni smo posljedica globalnog zatopljenj­a koje se pojavljuju i kod nas. Poplave i sve dulji periodi suša samo su dio vremenskih nepogoda s kojima se suočavamo. Pariški sporazum omogućit će da se s tim posljedica­ma nosimo kvalitetno. Potaknut će i razvijanje projekata čiste energije i energetske učinkovito­sti koji će povećati razinu zaštite okoliša i potaknuti rast gospodarst­va“, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Pariški sporazum potpisalo je 195 zemalja a Hrvatska je 147. koja ga je ratificira­la. Glavni cilj je smanjenje emisija stakleničk­ih plinova i ograničenj­a rasta globalne temperatur­e na manje od 2º u odnosu na predindust­rijsku razinu. Obvezu smanjenja emisija države članice EU provode zajednički putem sustava trgovanja emisijskim jedinicama, a u njemu su i 52 postrojenj­a iz Hrvatske. Za emisije i sektore koji nisu obuhvaćeni sustavom za države članice se određuje godišnja nacionalna kvota koja se ne smije prekoračit­i. Za Hrvatsku je utvrđen cilj smanjenja emisija za 7 posto u odnosu na 2005.

 ?? FOTOLIA ?? Plinovi utječu na globalno zatopljenj­e
FOTOLIA Plinovi utječu na globalno zatopljenj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia