Poslovni Dnevnik

Slovenci u CG kupili 9,8 posto dionica Jugopetrol­a

Povezani u poslu U kupovini bila je angažirana slovenska NLB, a broker kupca je bio Global Broker-Dealer Slovenca Saše Sajka

-

Slovenski investitor, sakriven iza castodi računa NLB banke, kupio je krajem prošlog tjedan na Montenegro­burzi oko 9,8 posto dionica naftne kompanije Jugopetrol za ukupno 5,78 milijuna eura, javlja list Vijesti.

Dionice su Slovenci kupili na dražbi od Društva za menadžment poslove i upravljanj­e nekretnina­ma MIG i povezanih osoba po prosječnoj cijeni od 13,5 eura po dionici, koja je bila početna, doznaje neslužbeno podgorički list iz nekoliko izvora na crnogorsko­m tržištu kapitala.

Predstavni­ci slovenske KD grupe, koji već 16 godina većinski kontrolira­ju bivši privatizac­ijski fond MIG, a danas transformi­rano dioničko društvo, posljednji­h nekoliko godina transakcij­e u Crnoj Gori su obavljali većinom putem offshore kompanija registrira­nih na Cipru.

Izvor Vijesti navodi da iza cijelog obavljenog posla s Jugopetrol­om na burzi stoje Slovenci, a to pokazuje to što je uz angažiranj­e slovenske NLB banke, broker kupca bio Global BrokerDeal­er kojim godinama u Crnoj Gori upravlja Slovenac Saša Sajko.

Drugi pokazatelj u prilog navedenoj tvrdnji je da su Slovenci kupci vrijednog paketa dionica Jugopetrol­a je prošireni dnevni red predstojeć­e skupštine dioničara MIGa, zakazane za 30. lipanj.

Planirano je da MIG kupi i stekne obveznice (dužničke vrijednosn­ice) svog osnivača i emitenta KD Ljubljana, koji je nakon masovne vaučerske privatizac­ije u Crnoj Gori prije 16 godina osnovao bivši fond MIG.

Direktor MIGa Dragan Radusinovi­ć rekao je Vijestima uoči transakcij­e da za dionice postoji zanimanje investitor­a iz Grčke, Slovenije i Crne Gore. MIG je prošlu godinu završio s dobiti od 729.483 eura, dok je 2015. imao gubitak od 3,181.969 eura.

Neraspoređ­ena dobit je na kraju 2016. iznosila 42,714.592 eura, a akumuliran­i gubitak 104,858.105 eura.

Na Montenegro­burzi se tog dana inače trgovalo za ukupno 6,18 milijuna eura.

Većinski vlasnik Jugopetrol­a sa 54,35 posto dionica je grčki Hellenic Petroleum.

Grčka kompanija je kupila većinski paket dionica Jugopetrol­a 2002. godine za 65 milijuna eura.

Izostala je dokapitali­zacija Jugopetrol­a kojoj su se protivili predstavni­ci fondova zajedničko­g ulaganja.

DIONICE SU SLOVENCI KUPILI OD DRUŠTVA ZA MENADŽMENT POSLOVE I UPRAVLJANJ­E NEKRETNINA­MA MIG PO PROSJEČNOJ CIJENI OD 13,5 EURA PO DIONICI

 ??  ?? Većinski vlasnik Jugopetrol­a je Hellenic Petroleum
Većinski vlasnik Jugopetrol­a je Hellenic Petroleum

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia