Poslovni Dnevnik

Postupanje suprotno pažnji koja se zahtijeva u pravnom prometu

Tužitelj nije dokazao da je bio u zabludi prilikom sklapanja Ugovora o prodaji poslovnog udjela

- MIĆO LJUBENKO mico.ljubenko@gmail.com

Dodatna provjera kod kupnje poslovnog udjela

Sukladno stavu Vrhovnog suda RH u odluci Revt197/09 pravilno su nižestupan­jski sudovi utvrdili da tužitelj nije zatražio dodatnu provjeru stanja društva čiji je poslovni udio htio steći, te je na taj način pokazao postupanje suprotno pažnji koja se u pravnom prometu zahtijeva u odgovaraju­ćoj vrsti obveznih odnosa (čl. 18. ZOO).

Predmet spora je zahtjev na poništenje ugovora o prodaji poslovnog dijela koji je solemnizir­an kod javnog bilježnika zbog prijevare. Sporno je da li je tuženik kao prodavatel­j poslovnog udjela zajedno s rukovodite­ljicom Računovods­tva neistinito predočio tužitelju da tvrtka pozitivno posluje, te mu predočili bilancu iz koje je bilo razvidno da je društvo ostvarilo dobit, na temelju koje je tužitelj donio odluku o kupovini poslovnog udjela tvrtke.

Prema utvrđenom činjenično­m stanju tužitelj je prije sklapanja ugovora uz pomoć trećih došao do određenih podataka o stanju društva, koji su se podaci, nakon što je ugovor sklopio, pokazali pogrešnima jer je nakon nekoliko mjeseci otvoren stečaj nad tim drušforum tvom. Na temelju prikupljen­ih podataka stranke su se suglasile o bitnim sastojcima ugovora i pristupile sklapanju ugovora.

Tuženik nije bio član uprave društva, niti je bio odgovoran za vođenje knjigovods­tva, a niti je isti dao tužitelju podatke o financijsk­om stanju društva.Tužitelj nije dokazao da je bio u zabludi prilikom sklapanja Ugovora o prodaji poslovnog udjela, niti da je tu zabludu kod njega izazvao tuženik, odnosno da ga je tuženik u toj zabludi održavao u namjeri da ga navede na sklapanje Ugovora.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia