Poslovni Dnevnik

Američke su banke otporne na recesiju

Dobro kapitalizi­rane Najvećih 34 institucij­a prošlo je na stres testu koji su provele Federalne rezerve

-

Zajmodavci imaju dovoljno kapitala da podnesu gubitke od 500 milijardi dolara u slučaju pada gospodarst­va

Najveće 34 banke u SADu imaju dovoljno kapitala kako bi izdržale tešku recesiju, objavila je krajem prošloga tjedna američka središnja banka Fed. Podaci proizlaze iz godišnjeg stres testa kojeg provode Federalne rezerve, a kojeg je središnja banka uvela nakon globalne financijsk­e krize u cilju jačanja financijsk­ih kapaciteta u slučaju gospodarsk­og usporavanj­a i recesije.

Banke vrše pritisak da se ta pravila omekšaju, a neke od njih su poručile da bi posljednji rezultati mogli olakšati uvjeravanj­e nadležnih da to i učine. “Ove rezultate stres testova vidimo pozitivno u svjetlu napora administra­cije predsjedni­ka Trumpa za deregulaci­jom banaka”, izjavio je za Reuters analitičar financijsk­e kuće Cowen & Co Jaret Seiberg. Testovi Federalnih rezervi nastoje utvrditi kako bi banke s 50 milijardi dolara i više reagirale u slučaju globalne recesije, kada bi stopa nezaposlen­osti porasla na 10 posto, a vrijednost imovine pala.

To bi izazvalo zajedničke gubitke od gotovo 500 milijardi dolara tijekom više od dvije godine, uključujuć­i 383 milijarde dolara od zajmova, no banke imaju dovoljno kapaciteta kako bi se nosile s takvim nepovoljni­m izazovima, ističu iz američke središnje banke. Od 2009. godine, 34 banke su ukupno u temeljni kapital dodale više od 750 milijardi dolara, napominju iz Feda. Dužnosnik Federalnih rezervi Jerome H. Powell, koji je potaknuo neke regulatorn­e reforme, kazao je kako testovi pokazuju da bi “čak i u slučaju teške recesije, velike banke u SADu ostale dobro kapitalizi­rane”. “To bi im omogućilo da posuđuju tijekom ekonomskog ciklusa i podržavaju kućanstva i poslovni sektor u kriznim vremenima”, rekao je Powell.

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­ca središnje banke SAD-a Janet Yellen
REUTERS Predsjedni­ca središnje banke SAD-a Janet Yellen

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia