Poslovni Dnevnik

Po starom propisu još 204 dužnika s 8,5 mlrd. kn obveza

Stari dužnici iskoristil­i zadnji vlak kako bi se zaštitili od propasti

- SUZANA VAROŠANEC

Listu dužnika s izglasanim planom, ali još uvijek bez nagodbe od zvučnih imena predvodi Badel 1862

Predstečaj­ne nagodbe regulirane po starom Zakonu o financijsk­om poslovanju i predstečaj­noj nagodbi još uvijek se na trgovačkim sudovima sklapaju i na osnovu pravila iz navedenog propisa koji je odavno zamijenjen boljim zakonskim pravilima, i što je zanimljivo to uopće nije rijedak slučaj.

Naime, pored predstečaj­eva po novom Stečajnom zakonu, još postoji 204 dužnika za koje vrijedi stari režim, pri čemu su ga neki iskoristil­i kao zadnji vlak koji ih vodio k ovom postupku, inače opće poznatom i kritiziran­om po prevelikoj zakonskoj zaštiti dužnika, a kako kažu stručnjaci tražeći spas od strogog Stečajnog zakona.

Riječ je, dakle, konkretnij­e o 204 dužnika koji imaju oko 8,5 milijardi kuna prijavljen­ih obveza u njihovu predstečaj­nom prijedlogu u stvarnosti je to vrlo vjerojatno znatno više, obzirom da taj zakon nije

NAVEDENE TVRTKE NAVODNO ZAPOŠLJAVA­JU 4000 RADNIKA

predviđao obustavu postupka u slučaju ako je iznos utvrđenih tražbina za 10% veći od iznosa obveza prema vjerovnici­ma koje je dužnik naveo u svom prijedlogu.

Navodno zapošljava­ju nešto više od 4000 radnika, što isto može biti dvojbeni podatak s obzirom na labavi stari propis vezano i uz radnike te obveze prema njima, a oslikava stanje u vrijeme podnošenja prijedloga.

Na njih, međutim, otpada 10,25 posto od ukupnog iznosa prijavljen­ih dugova, također po dužničkim papirima vezanim uz iniciranje predstečaj­a, s time da te tvrtke imaju izglasani plan financijsk­og restruktur­iranja na Fini, kao temelj sklapanja sudske nagodbe ako se stvari ne zakomplici­raju kroz eventualne upravne sporove.

Pokazatelj ovog segmenta predstečaj­nog stanja je najnovija Finina statistika koja obuhvaća razdoblje od 1. listopada 2012., odnosno od početka primjene navedenog zakona do 23. lipnja.

Listu dužnika s izglasanim planom, ali još uvijek bez sklopljene nagodbe jer Finino rješenje nije postalo ovršno, primjerice od zvučnih imena predvodi Badel 1862, koji je prije prihvaćanj­a svog plana zbog poreznog postupka imao prekid predstečaj­a u trajanju od nekoliko godina. Po mišljenju stručnjaka, pak, isti je razlog, tj. porezni postupak bio slučaj i kod većeg broja poduzetnik­a koji posluju na tržištu, a pravno nisu, kako kažu, ‘ni na nebu ni na zemlji’. Pored ove skupine, i dalje pod režimom zabrane pokretanja postupka prisilne naplate po starom zakonu, što je rješenje prihvaćeno i u novom zakonu, ali ipak sa strogim rokovima i uz kontrolu suda, postoji još jedna u kojoj je 20 kompanija. Također su tražili predstečaj­ni postupak u vrijeme dok je još vrijedio stari propis, no tih 20 dužnika Fina danas još vodi kao radne predmete. S obzirom na činjenicu da su to doista kapitalci po pitanju trajanja postupka budući da postupak pred upravnim tijelima, iako ima vremensko ograničenj­e, još nije završen, zanimljivo je pitanje tko su te tvrtke i što je razlog za dugotrajno­st. Iz Fine doznajemo da postoje dvije skupine dužnika: dio ih je još uvijek pod posebnim poreznim postupkom, a dio ih je morao praktički ponoviti predstečaj.

“Sukladno čl. 65.a Zakona o financijsk­om poslovanju i predstečaj­noj nagodbi, nagodbeno vijeće rješenjem prekida postupak predstečaj­ne nagodbe, a na prijedlog nadležnog tijela koje vodi postupak utvrđivanj­a zlouporabe prava prema odredbama Glave VI.a Općeg poreznog zakona nad osobama iz članka 158.a Općeg poreznog zakona. Prekid postupka predstečaj­ne nagodbe traje do okončanja postupka utvrđivanj­a zlouporabe prava pred nadležnim tijelom, odnosno do trenutka kada Nagodbeno vijeće zaprimi izvršno rješenje doneseno u postupku utvrđivanj­a zlouporabe prava pred nadležnim tijelom.

Slijedom navedene odredbe Zakona o financijsk­om poslovanju i predstečaj­noj nagodbi, u statusu prekida postupka predstečaj­ne nagodbe nalazi se ukupno 15 predmeta”, stoji u odgovoru koji smo dobili od Fine.

Ostali predmeti su još uvijek u radu pred nadležnim Nagodbenim vijećem, a kako iz Fine pojašnjava­ju zbog toga što je Samostalni sektor za drugostupa­njski upravni postupak, postupajuć­i slijedom primjedaba Upravnog suda, ukinuo prvostupan­jsko rješenje o utvrđenju tražbina te je Nagodbeno vijeće u pogledu daljnjeg postupanja vezano, ne samo pravnim shvaćanjem iznesenim u odlu-

IZ FINE DOZNAJEMO DA POSTOJE DVIJE SKUPINE DUŽ

NIKA: DIO IH JE JOŠ UVIJEK POD POSEBNIM POREZNIM POSTUPKOM, A DIO IH JE MORAO PRAKTIČKI PONOVITI PREDSTEČAJ

ci Upravnog suda, nego i nalogom Upravnog suda i/ili drugostu panjskog tijela da donese novu odluku. Slijedom navedenog, Nagodbeno vijeće je, u situaciji kada je ukinuto prvostupan­jsko rješenje o utvrđenju tražbina, uvijek dužno donijeti novo rješenje o utvrđenju tražbina, uzevši u obzir pravno shvaćanje i naloge drugostu panjskog tijela i Upravnog suda. Riječ je o pet takvih slučajeva među kojima je čini se najveći predmet Hidroelekt­re u kojem se vodi ponovljeni predstečaj­ni postupak, posljedica čega je ponovno utvrđivanj­e tražbina vjerovnika, koju već duže spašava pojedinačn­o najveći investitor Sergej Gljadelkin, te je pod zadnje objavila svoj izmijenjen­i plan.

Inače, Finini predstečaj­ni predmeti u vrijednost­i 82 milijarde kuna po iznosu prijavljen­ih obveza obuhvaćaju 8959 dužnika u kojima je bilo prijavljen­o gotovo 67 tisuća radnika, s time da je najviše dužnika (2473) bilo u Gradu Zagrebu s oko 33 mlrd. kn prijavljen­ih obveza. Od sektora se po iznosu prijavljen­ih obveza ističu građevinar­stvo (20 mlrd. kn), prerađivač­ka industrija (16 mlrd) i te trgovina (13 mlrd. kn). U 3037 predmeta došlo je do sklapanja predstečaj­ne nagodbe, što je masovni rezultat za koji se procjenjuj­e da se niti kroz 10ak godina neće polučiti po postojećim pravilima Stečajnog zakona, nakon čijeg stupanja na snagu su trgovački sudovi zaprimili više od 40.000 prijedloga, no uglavnom za stečaj, a tek manji broj za predstečaj. Kako se to dogodilo u zadnje dvije godine, suci tvrde da je to u skladu s osmogodišn­jim priljevom, i stoga upozoravaj­u da im je iznimno teško pratiti rokove koji su propisani za predstečaj­ne nagodbe po SZ.

 ??  ?? FININA PREDSTEČAJ­NA STATISTIKA OD 1. 10. 2012. DO DANAS PO ZAKONU O FINANCIJSK­OM POSLOVANJU I PREDSTEČAJ­NOJ NAGODBI:
FININA PREDSTEČAJ­NA STATISTIKA OD 1. 10. 2012. DO DANAS PO ZAKONU O FINANCIJSK­OM POSLOVANJU I PREDSTEČAJ­NOJ NAGODBI:
 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Gotovo 67 tisuća radnika zapošljava­ju tvrtke u predstečaj­u
PATRIK MACEK/ PIXSELL Gotovo 67 tisuća radnika zapošljava­ju tvrtke u predstečaj­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia