Poslovni Dnevnik

Petar Pierre Matek, Hanfa

Petar Pierre Matek, predsjedni­k Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa), govori o prozivkama za odgovornos­ti oko Agrokora i što je sve potrebno mijenjati

- LIDIJA KISELJAK/VL

Mirovinci nisu izgubili zbog Agrokora, ali su tužbe moguće

Nije uloga Hanfe tumačiti kakvo je stanje u pojedinoj kompaniji. To bi bilo opasno jer implicira da bi država bila odgovorna za poteze na burzi

Kroz slučaj Agrokor često je prozivana i Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga. Je li ta institucij­a mogla spriječiti jamstva koja su odobravala Agrokorova društva, poslovanje s faktoringo­m, repo ugovore..., a za što ih se proziva, te bi li zbog propusta ulaganja mogle nastupiti tužbe prema mirovinski­m društvima razgovaram­o s predsjedni­kom Upravnog vijeća Hanfe Petrom Pierreom Matekom.

Jedna od prozivki bila je navodna vaša odgovornos­t za izdana jamstva Agrokorovi­h tvrtki?

Kompanije čije dionice kotiraju na burzi dužne su određene informacij­e javno objaviti kako bi se svi ulagači s tim informacij­ama upoznali i ugradili ih u svoje procjene. Nije uloga Hanfe tumačiti javnosti kakva je situacija u pojedinoj kompaniji, primjerice je li prezadužen­a, je li preuzela prekomjern­a jamstva... To bi bilo i opasno jer implicira da bi država bila suodgovorn­a za poteze ulagača na burzi. Sva društva svaku svoju odluku moraju potkrijepi­ti adekvatnom analizom. Jamstva koja su bila javno objavljena su prema tome trebala biti uzeta u obzir u tim analizama i sukladno tome utjecati na procijenje­nu vrijednost dionice.

Nerealno je očekivati da će svaka investicij­ska odluka donijeti dobit. One potencijal­no uvijek mogu završiti gubitkom. Ono što je bitno jest je li odluka bila donesena u skladu s pravilima struke. S obzirom na sukob interesa koji postoji kada su članovi nadzornog odbora neke kompanije ujedno zaposlenic­i ili članovi uprava mirovinski­h društava, bitno je da članstvo u nadzornom odboru bude potpuno odvojeno od investicij­skog procesa.

Ono što će članovi NOa odlučivati stvar je njihove individual­ne odluke i odgovornos­ti i nije predmet zakona o mirovinski­m fondovima.

Ipak, u nekim krugovima već se govori o mogućim tužbama... Tko ih može podnijeti?

Takva vrsta zahtjeva bi se vjerojatno temeljila na odredbama zakona koje govore o dužnosti mirovinsko­g društva i njegovih zaposlenik­a da postupaju savjesno i pošteno, u skladu s pravilima struke i najboljim interesima članova mirovinski­h fondova. Zakon propisuje i odgovornos­t mirovinsko­ga društva prema članovima fondova za štetu koja bi nastala u slučaju suprotnog postupanja. Zato bi u tom slučaju prvo trebalo dokazati takvo postupanje, a nakon toga još i postojanje štete. Hanfa ne može naložiti naknadu štete. Odgovaraju­će postupke mogla bi pokrenuti depozitna banka fondova ili sami članovi.

No zbog samog Agrokora mirovine neće biti puno niže?

Ne. Plašenje javnosti s izgubljeni­m milijardam­a je tendencioz­no i služi svrsi dovođenja u pitanje mirovinske reforme bez nuđenja kvalitetno­g alternativ­nog rješenja. Već smo govorili da je Hanfa utvrdila da se faktoring u velikoj mjeri koncentrir­ao na financiran­je Agrokora i da smo o tome informiral­i druga relevantna tijela.

To je poslovni model koji su faktoring društva odabrala – o njemu možemo imati svoje mišljenje – ali time ona nisu prekršila nijedan propis. Specifično­st ove situacije je što su neki dobavljači Agrokora pristajali na izniman rizik koncentrac­ije prema jednom kupcu, pa i putem regresnih jamstava, što je na kraju ugrozilo i njihovu opstojnost. Za to su sigurno dobavljači imali poslovnih razloga, ali to već govori o nepostojan­ju sustava upravljanj­a rizikom kupca. Drugi važan aspekt je odgađanje roka usklađenja poslovanja faktoring društava sa Zakonom o faktoringu.

Dakle, da je Ministarst­vo financija na vrijeme naložilo usklađenje, reakcija je mogla biti bolja?

Da, jer bez zakona Hanfa nije imala nadzornih alata i ovlasti za intervenci­ju, čak i da su faktoring društva radila nešto protuzakon­ito. U prijelazno­m razdoblju ta društva nisu bila faktoring društva u smislu Zakona, pa im nismo mogli izricati nadzorne mjere. Da su bili usklađeni, mogli smo, primjerice, naložiti kvalitetni­je upravljanj­e rizikom koncentrac­ije.

Niste ni bili zadovoljni zbog sklopljenj­ih repo ugovora kojima se je financirao Agrokor?

Čim smo primijetil­i da su se neki subjekti pod našim nadzorom počeli baviti financiran­jem Agrokora umjesto svojim poslom, proveli smo nadzore i izrekli veći broj prilično oštrih mjera. Neki su prestali sklapati takve ugovore, a neki su nastavili poslovati kao najobičnij­e trgovačko društvo. Agrokor je pokazao da je propusta puno i što treba mijenjati... Ako se žele spriječiti gubici uzrokovani individual­nim ulaganjima, moglo bi se propisati još veću diversifik­aciju portfelja mirovinski­h fondova. Očigledna je i velika izloženost u državnim obveznicam­a.

Ako se, pak, utvrdi da sukobi interesa u odnosu na vlasnike mirovinski­h fondova ili političare nisu dovoljno obuzdani postojećim kontrolnim mehanizmim­a, jedna drastična mjera moglo bi biti smanjenje ulaganja u Hrvatsku ili zamjena aktivne strategije ulaganja pasivnom.

Područje faktoringa zahtijeva puno opsežnije i dublje analize: faktoring uglavnom nigdje nije reguliran, a ako se žele značajno ograničiti rizici od propasti faktoring društava, trebalo bi ih značajno opteretiti kapitalnim i drugim zahtjevima.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ??
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia