Poslovni Dnevnik

Report Fitcha

Snižavanje javnog duga trebalo bi se preslikati na više ocjene

- ANA BLAŠKOVIĆ

Hrvatskoj se već u srpnju smiješi popravljan­je rejtinga?

‘VJERUJEM DA ĆE SE OCJENA BLAGO POBOLJŠAVA­TI I TO UOBIČAJENO­M DINAMIKOM, NAJPRIJE PRETVARANJ­EM STABILNIH IZGLEDA U POZITIVNE’, KAŽE ŽELJKO LOVRINČEVI­Ć

Ostaje otvoreno pitanje arbitraža, dugovi zdravstva, zakon o branitelji­ma, tužbe sindikata, problem Agrokora

Proteklih desetak dana niz zagrebački­h adresa obišli su predstavni­ci Međunarodn­og monetarnog fonda i rejting agencija u redovitim godišnjim razgovorim­a s domaćim financijsk­im stručnjaci­ma, HNB-om, bankarima i gospodarst­venicima. Lipanj- ski posjet MMF-ovaca Zagrebu redovno prethodi godišnjim konzultaci­jama u sklopu članka IV. čije zaključke i preporuke, nerijetko i kritike, Fond objavljuje sredinom godine. Sličan têteàtête odradilo je izlaslanst­vo agencije Fitch te njihovi japanski kolege.

Fitch će 14. srpnja objaviti (redovitu) reviziju rejtinga Hrvatske koji je na razini BB sa stabilnim izgledima. I ocjene preostale dvije agencije iz ‘Velike trojke’, Standard & Poor’sa te Moody’sa (koji se posljednji oglasio u ožujku), poravnane su na istoj razini uz stabilne izglede. Dojam naših sugo- vornika o atmosferi sastanaka sa stranim analitičar­ima čija će izvješća posredno utjecati na cijenu međunarodn­og zaduživanj­a, relativno je pozitivan. Razgovore je, kažu, obilježio formalni izlazak iz Procedure prekomjern­og deficita (PPD) zbog stabilizac­ije javnih financija i smanjenja udjela javnog duga u BDP-u, a to bi se trebalo preslikati na rejting.

“Vjerujem da će se ocjena blago poboljšava­ti i to uobičajeno­m dinamikom, najprije pretvaranj­e stabilnih izgleda u pozitivne, a potom u stepenicu viši rejting”, kaže Željko Lovrinčevi­ć, analitičar Ekonomskog instituta. Dodaje da se u kratkom roku pred Hrvatskom ne naziru eventualne teškoće financiran­ja, u EU okruženju vladaju niske kamate, dinamika punjenja proračuna je unutar plana, a od turizma se očekuju dobri rezultati na valu “sigurnosne” rente. “Ne dogodi li se ništa negativno kod kuće i vani, Hrvatska bi u naredne tri godine, rejting mogla popraviti sa špekulativ­ne u investicij­sku razinu”, smatra Lovrinčevi­ć.

Otvoreno ostaje pitanje arbitraža čiji negativni ishodi mogu destabiliz­irati javne financije, posljedičn­o i rejting. Kraj arbitraže InaMol čeka se krajem godine i teška je oko 6 milijardi kuna, a slični iznosi spominju se u tužbi sindikata javnih službi prema državi te banaka zbog švicarskog franka. Također, za javne financije neizvjesno ostaje krpanje rupe u zdravstvu od 7,7 milijardi kuna, dok se kod novog zakona o branitelji­ma znaju se prava, ali ne i koliko će ‘težak’, baš kao ni financijsk­e posljedice tužbi zbog Agrokora.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Predstavni­ci rejting agencija i MMF-a obavili su razgovore i u središnjoj banci
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Predstavni­ci rejting agencija i MMF-a obavili su razgovore i u središnjoj banci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia