Poslovni Dnevnik

Utrošeno tri puta više novca, a radna mjesta nisu spašena

‘Dobar’ posao u Italiji Vlada u Rimu pronašla model spašavanja dviju manjih banaka

- TOMISLAV PILI

'Dobar' posao u Italiji Vlada u Rimu pronašla model spašavanja dviju manjih banaka

U spašavanje je uloženo 17 milijardi eura, ali je novi vlasnik Intesa Sanpaolo ipak najavio otkaze za 3900 ljudi

Talijanska vlada riješila je problem dviju manjih banaka prepuštanj­em Intesi Sanpaolo, ali po daleko višoj cijeni od vlastitih predviđanj­a. Talijanska vlada odlučila je spasiti Banco Popolare di Vicenza i Banco Veneto s 5,2 milijarde eura samo dva dana nakon što su iz Europske središnje banke (ECB) upozorili da one propadaju, odnosno da će vjerojatno propasti. Takozvanu “dobru” imovinu tih dviju banaka u regiji Veneto u ponedjelja­k je preuzela talijanska bankarska grupa Intesa Sanpaolo za simboličan jedan euro.

Ne vidi bolje rješenje

Ministar gospodarst­va Pier Carlo Padoan rekao je da će vlada također ponuditi jam- stva u iznosu do 12 milijardi eura za potencijal­ne Intesine gubitke koji bi mogli proizići iz loših i rizičnih zajmova. Time se ukupna svota spašavanja penje na 17 milijardi eura, tri puta više od prvotnih procjena potrebe dokapitali­zacije tih dviju banaka.

“Oni koji nas kritiziraj­u trebali bi reći koja bi bila bolja alternativ­a. Ja ju ne vidim”, kazao je ministar Padoan na tiskovnoj konferenci­ji održanoj u nedjelju. Talijanski premijer Paolo Gentiloni kazao je da je njihovo spašavanje potrebno kako bi se zaštitili štediše i zajamčilo “dobro zdravlje našeg bankarskog sustava”.

Izbjegnuti poremećaji

Europska povjerenic­a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je da će se dopuštenje­m Italiji da koristi državnu pomoć “izbjeći gospodarsk­i poremećaji u regiji Veneto”

“Tim će se mjerama iz talijansko­g bankovnog sustava ukloniti 18 milijardi eura loših zajmova i time doprinijet­i njegovoj konsolidac­iji”, dodaje Vestager.

Propast tih dviju banaka mogla bi rezultirat­i gubitkom i do 4000 radnih mjesta, piše list La Repubblica. No, radna mjesta ipak neće biti spašena, unatoč desecima milijardi državnih eura. Naime, Intesa je u ponedjelja­k objavila kako bi planirana akvizicija dviju banaka mogla dovesti do zatvaranja i do 600 poslovnica, a bit će otpušteno do 3900 zaposlenik­a, prenosi Reuters.

 ?? REUTERS ?? Uz Veneto Bancu, od propasti je spašena i Banco Popolare di Vicenza
REUTERS Uz Veneto Bancu, od propasti je spašena i Banco Popolare di Vicenza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia