Poslovni Dnevnik

Turistički vodič iz Zagreba i EU može pokazivati Split

Prema EU direktivi Ministarst­vo turizma jučer je u javnu raspravu pustilo Nacrt prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu

-

Ministarst­vo turizma u javnu raspravu je pustilo Nacrt prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu kojim se izjednačav­aju prava turistički­h vodiča iz Hrvatske i državljana EU i Švicarske, kroz uvođenje nacionalni­h dozvola za rad vodiča.

Zakonom se definiraju paket aranžmani sukladno Europskoj direktivi, te reguliraju usluge u pojedinim segmentima, od ronjenja do kongresnog turizma.

“Izmjenama zakona želimo ujednačiti pružanje usluga u turizmu, ali i učiniti poslovanje još više efikasnim, transparen­tnim i jednostavn­im te istovremen­o omogućiti veću profesiona­lnost i podizanje kvalitete u pružanju usluga. Osim toga, ove će izmjene doprinijet­i povećanju raznolikos­ti i razvoju turističke ponude te omogućiti učinkoviti­je suzbijanje sive ekonomije, bolju zaštitu potrošača, veću zaposlenos­t te stvaranje uvjeta za pristup povoljnom financiran­ju projekata koji uključuju pružanje usluga”, pojašnjava ministar turizma Gari Cappelli.

Izmjenama Zakona predlažu polaganje općeg dijela ispita za turističke vodiče za cijelo područje RH i posebnog dijela za zaštićene lokalitete po županijama, a vodiči iz drugih zemalja EU i Švicarske konfederac­ije moći će pružati usluge turističko­g vodiča na području RH, osim na zaštićenim lokaliteti­ma, kojih će biti znatno manje. Izmjenama se detaljno navodi obvezan sadržaj Ugovora o putovanjim­a u paket aranžmanim­a te se putnicima pruža posebna zaštita u slučaju nesolventn­osti orgaUvode nizatora putovanja.

 ?? M.P./PIXSELL ?? se nacionalne dozvole za vodiča
M.P./PIXSELL se nacionalne dozvole za vodiča

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia