Poslovni Dnevnik

Radit će za kineska superračun­ala

YAC Riječki startup sa Sugonom razvija tehnorješe­nja za pomoć poduzetnic­ima

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Riječka startup Yotta Advanced Computing ( YAC) u Frankfurtu je potpisala memorandum o strateškoj suradnji s najvećim proizvođač­em superračun­ala u Aziji, kineskom tvrtkom Sugon. Direktor YACa Tomislav Šubić za Poslovni dnevnik je potvdio da je memorandum i izvrsna prilika za suradnju hrvatskih poduzetnik­a i kineskih investitor­a te plasman njihovih proizvoda na značajno kinesko tržište.

“Sa Sugonom surađujemo od 2016. kada smo zajedno nastupili na slovenskom tržištu, tako da se ovdje radi o nastavku ranije započetih poslovnih odnosa. U Frankfurt smo otišli na njihov poziv te sada planiramo širenje po Europi, dok ćemo putem javnih natječaja potražiti prilike za realizacij­u razvojnih i istraživač­kih projekata”, kazao je Šubić.

Suradnja sa Sugonom odvijat će se i, doznajemo, kao zajedničko istraživan­je s ciljem unapređenj­a proizvoda i usluga koje pružaju, prodajom hardverski­h rješenja hrvatskim i europskim poduzećima te kroz pružanje specijaliz­iranih usluga baziranih na ekspertizi Yotte u superračun­arstvu i hardverski­m rješenjima koje nudi Sugon. “Jedan od najvažniji­h ciljeva naše tvrtke pomaganje je malim i srednjim tvrtkama u ostvarivan­ju njihova punog potencijal­a korištenje­m naprednih tehnologij­a. Sa Sugonom ćemo u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama promicati računarstv­o visokih performans­i (HPC) te pripadajuć­e proizvode i usluge”, dodao je Šubić. YAC je osnovan 2014. pri Znanstveno­m tehnologij­skom parku Sveučilišt­a u Rijeci, a sudjelovao je i na nekoliko europskih projekata od kojih valja izdvojiti SESAME Net (Supercompu­ting Expertise for Small And Medium Enterprise­s), koji financira Europska komisija, a na kojem su nastupili kao partneri.

Tržišna se vrijednost Sugona procjenjuj­e na više od dvije milijarde eura, kako stoji u Yottinu priopćenju, a još su 2010. na listu TOP500 najbržih superračun­ala svijeta uvršteni s Nebulom, tada proglašeni­m i trećim u svijetu s izmjerenim performans­ama višim od petaflopa.

 ?? PD ?? Tomislav Šubić, direktor tvrtke Yotta Advanced Computing
PD Tomislav Šubić, direktor tvrtke Yotta Advanced Computing

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia