Poslovni Dnevnik

Litvanci profitabil­nu Aluminu doveli do ruba propasti

Uništenje Zbog zloporaba u Zvorniku upitna i velika greenfield investicij­a iz Švicarske

-

Račun kompanije blokiran je u travnju odlukom Osnovnog suda u Zvorniku na iznos od čak 155 milijuna KM ili 79 milijuna eura

Zakulisnim radnjama bivših vlasnika iz Litve, osumnjičen­ih za milijunske zloporabe u banjalučko­m Balkan Investment Banku preko kojeg su kontrolira­li tvornicu Alumina, ta profitabil­na kompanija iz Zvornika dovedena je na rub propasti, piše Blic.

Račun kompanije blokiran je u travnju odlukom Osnovnog suda u Zvorniku na iznos od čak 155 milijuna KM (79 milijuna eura).

A prije nekoliko dana je objavljeno da je Milorad Motika, predsjedni­k uprave Alumine, predao sudu službeni zahtjev za stečaj te kompanije, bez odobrenja Odbora vjerovnika Tvornice glinice Birač. U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini potvrdili su da je Motika zahtjev za stečaj podnio 5. svibnja, a kao razlog je naveo prijeteću platežnu nesposobno­st.

Uprava kompanije koja se od početka opirala stavu vlade RSa da se postigne dogovor s Pavgordom iz Foče guranjem Alumine u stečaj pokuno šava izbjeći namirenje Pavgorda. “Za 14 dana blokade računa Alumina je imala milijunske gubitke. Tvrtka koja godinama posluje u plusu zapala je u nevolje tuđom krivicom. Za to nisu zaslužni samo Litvanci, koji su potpuno nelegitimn­o založili imovinu Alumine, već i domaće sudstvo, koje je u ovom slučaju potpuda podbacilo”, tvrdi izvor Blica iz te kompanije.

Jednu od glavnih uloga u malverzaci­jama odigrao je Litvanac Edvinas Navickas, bivši direktor Balkan Investment Banka, koji je u RS prvooptuže­ni za kriminal težak nekoliko desetaka milijuna eura. Specijalno tužiteljst­vo RS od 2013. godine vodi predmet o slučaju zloporeba u Biraču i Alumini, ali i u Balkan Investment Banku, preko koje je isisan ogroman novac za litvansku Ukio grupu. Ta litvanska grupa kupila je Birač i tvrtku kćer Aluminu, pa se kasnije povukla iz kompanije. Prije toga je Ukip banka drugim litvanskim kompanijam­a odobrila kredite od 79 milijuna eura, zalažući imovinu Alumine, a sada taj dug potražuje kompanija Pavgord, kojoj je Ukip grupa navodni dug od 79 milijuna eura prodala za samo 6,4 milijuna eura.

Kako navodi sugovornik Blica iz Alumine, dovedena je u pitanje i velika greenfield investicij­a iz Švicarske.

Prema njegovim riječima, pokraj Alumine gradi se nova tvornica, ulagači iz Švicarske uložili su 10 milijuna eura u izgradnju pogona koja se tehnološki oslanja na proizvodnj­u Alumine, što bi lako moglo biti ugroženo.

 ?? PD ?? Uprava Alumine zatražila je stečaj da izbjegne naplatu duga
PD Uprava Alumine zatražila je stečaj da izbjegne naplatu duga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia