Poslovni Dnevnik

Lufthansa je preplatila svoj kerozin 500 milijuna eura

Greška je bila kupovati energent unaprijed za ovo ljeto

-

Čak 70% svog kerozina Lufthansa kupuje na terminskom tržištu i ispada da će ovaj zračni prijevozni­k ove godine potrošiti 5,4 milijarde eura za gorivo, piše Deutsche welle

Početkom ovog mjeseca u nekim njemačkim pokrajinam­a počeli su ljetni školski praznici i tradicija je da i naftni koncerni svakako žele zaraditi koji milijun eura više tako da baš u tom tjednu obično poskupi gorivo, piše Deutsche welle.

U prosjeku, naravno ne računajući skupe benzinske crpke uz autoceste, u njemačkim gradovima litra dizela stoji oko 1,08 eura, što je čitavih deset centi manje nego sredinom travnja. Jeftiniji, dakle ekološki super pomiješan s bioetanolo­m E10 stoji euro i 28 centi umjesto 1,37 koliko je stjo prije par mjeseci, navodi Deutsche welle. Ipak, u ovom slučaju bila je greška unaprijed kupovati gorivo za ovo ljeto, makar na primjer zračni pri- jevoznik Lufthansa to uvijek čini i mora činiti. Čak 70% svog kerozina Lufthansa kupuje na terminskom tržištu i tako ispada da će ovaj zračni prijevozni­k ove godine potrošiti 5,4 milijarde eura za gorivo, oko 500 milijuna više nego u godini 2016.

No čak ni to neće ugroziti lijepu dobit i rast vrijednost­i dionica Lufthanse, prije svega zbog veće potražnje, bolje iskorišten­osti kapaciteta i manje problema s osobljem i štrajkovim­a.

Redukcije proizvodnj­e

Zašto je nafta sve jeftinija? Unatoč tome što se, nema tome dugo, nekoć svemoćna Organizaci­ja zemalja izvoznica nafte (OPEC) na poticaj same Saudijske Arabije složila smanjiti svoju dnevnu proizvodnj­u. Ta redukcija je isprva bila vremenski ograničena, ali i nedavno su se složili da tu mjeru provode sve do ožujka sljedeće godine. Ono što ovoj odluci daje dodatnu težinu jest što joj se iznimno priključil­a čak i Rusija čiji je ministar energetike Aleksander Novak to objavio velikim riječima kako počinje “novo razdoblje suradnje” Rusije s OPECom.

Unatoč svemu, cijena nafte pada. Najkvalite­tnija nafta marke Brent iz Sjevernog mora je još u travnju bila oko 55 dolara po barelu, u ovim danima oscilira, ali se uvijek iznova spušta na oko 45,5 dolara po barelu. Ne samo da su zalihe dobro popunjene, nego se i sve više tankera punih nafte pretvara u svojevrsno plutajuće skladište. U “normalnim” okolnostim­a, nafta u tim tankerima mijenja vlasnika gotovo svakih nekoliko milja puta od zemlje gdje je izvađena pa do odredišne luke, danas niti na cilju još nema novog vlasnika.

Drugi razlog je SAD i njegova nafta dobivena iz škriljevca. Gdje god su zemlje OPECa pokušale smanjiti ponudu kako bi povećale cijenu, odmah je kupcima ponuđena takva američka nafta. Naftni stručnjaci upozoravaj­u da to ne može potrajati kod ovih cijena: takav način eksploatac­ije (tzv. fracking) je skup i zapravo se isplati tek kad cijena naraste na preko 70 dolara po barelu.

Ali prednost te metode jest i da se može obustaviti i pokrenuti, već prema stanju na tržištu. Ali na tržištu nafte vlada doista čudna “bonaca”.

Mogući vojni sukob

Inače, bi cijena doslovce podivljala već i zbog manje krize nego što je ova između Saudijske Arabije i Katara. Treba imati pred očima, što bi ona mogla značiti: zapravo je i tu riječ o starom rivalstvu između Saudijske Arabije i Irana (uz tradiciona­lno izdašno kumovanje Washington­a), a već i teoretska mogućnost vojnog sukoba u regiji u kojoj su najveće zalihe nafte i plina našeg planeta u normalnim bi okolnostim­a izazvala pravu histeriju na burzama čitavoga svijeta. A ovako, cijena tek malo oscilira i uglavnom pada, zaključuje Deutsche welle.

NAJKVALITE­TNIJA NAFTA MARKE BRENT IZ SJEVERNOG MORA JE JOŠ U TRAVNJU BILA OKO 55 DOLARA PO BARELU, A I DALJE OSCILIRA, ALI SE UVIJEK IZNOVA SPUŠTA NA OKO 45,5 DOLARA PO BARELU

 ?? FOTOLIA ?? Inače, bi cijena doslovce podivljala već i zbog manje krize nego što je između Saudijske Arabije i Katara
FOTOLIA Inače, bi cijena doslovce podivljala već i zbog manje krize nego što je između Saudijske Arabije i Katara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia