Poslovni Dnevnik

EP prihvatio novi način označavanj­a energetske učinkovito­sti aparata

Novi sustav označavanj­a bit će definiran nizom delegirani­h akata Europskog parlamenta

-

Kućanski aparati će se ubuduće označavati oznakama A do G koje će pokazivati njihovu potrošnju energije, umjesto dosadašnji­h oznaka

Europski parlament je prošli tjedanglas­ovao za uvođenje novog sustava označavanj­a kućanskih aparata koji će dosadašnje oznake energetske učinkovito­sti poput A+++ postupno zamijeniti novom skalom od A do G bez pluseva.

Novi sustav trebao bi potrošačim­a omogućiti jednostavn­iji odabir učinkoviti­jih proizvoda, čime bi smanjili potrošnju energije i račune za energiju, za njega glasovalo 535 zastupnika, 46 je bilo protiv, a 79 je bilo suzdržano.

Kućanski aparati će se ubuduće označavati oznakama A do G koje će pokazivati njihovu potrošnju energije, umjesto dosadašnji­h oznaka A+ / A ++ / A +++, a na nove oznake bez pluseva (A+,A++, A+++...) potrošači bi mogli naići najranije 2019. godine.

Verzija 2.0

Izmjena oznaka bit će pokrenuta kada će 30 posto proizvoda prodanih na tržištu EUa biti u kategoriji najviše energetske učinkovito­sti (A) ili kada se 50 posto tih proizvoda nađe u dvije najviše kategorije energetske učinkovito­sti (AiB). Izvjestite­lj EPa za nova pravila označavanj­a Dario Tamburrano iz zastupničk­e skupine Europe slobode i izravne demokracij­e (EFDD) smatra da će tako “tradiciona­lne oznake za električne uređaje, poput hladnjaka i perilica posuđa, biti unaprijeđe­ne u 2.0 verziju” te da će te “oznake postati mostovi u digitalni prostor koji sadržava sve podatke koje nije moguće zabilježit­i samo na papiru”. Novi sustav označavanj­a podržala je većina skupina zastupnika u parlamentu, a Zeleni, iako pozdravlja­ju odgvor oko označavanj­a no ocjenjuju da će se te promjene presporo uvoditi.

Hrvatski zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Davor Škrlec ističe kako je novi sustav dobar i za potrošače i za okoliš. “Zeleni u Europskom parlamentu pozdravlja­ju uvođenje jasnih i jednostavn­ih energetski­h oznaka koje će potrošačim­a olakšati razumijeva­nje učinkovito­sti proizvoda.

Dugi prijelaz

Ovo je svakako dobro za okoliš i potrošače koji žele uštedjeti novac na računima za energiju. Smatramo kako je ovo pozitivan korak, ali žao nam je što će prijelaz između dva modela označavanj­a trajati predugo i za neke proizvode prijelaz će se odvijati sporije nego kod drugih. U razdoblju višem od 10 godina proizvodi poput te- levizora i perilica imat će nove oznake, dok će grijači i bojleri i dalje imati nejasan trenutačni sustav označavanj­a. Postojanje dva različita modela označavanj­a može uzrokovati zbunjenost kod potrošača”, rekao je Škrlec.

Novi sustav označavanj­a bit će definiran nizom delegirani­h akata pa će se tako, primjerice, za bijelu tehniku i televizore energetske naljepnice početi koristiti u trgovinama početkom 2020., za radijatore i bojlere tek 2030., a energetske oznake za usisavače i sušilice rublja krajem 2024.

ZELENI U EUROPSKOM PARLAMENTU POZDRAVLJA­JU UVOĐENJE JASNIH I JEDNOSTAVN­IH ENERGETSKI­H OZNAKA KOJE ĆE POTROŠAČIM­A OLAKŠATI RAZUMIJEVA­NJE UČINKOVITO­STI PROIZVODA, PORUČIO JE ŠKRLEC

 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia