Poslovni Dnevnik

Većini županija raste izvoz, a rekorder je - ‘neraspoređ­eno’

Razmjena Sisačko-moslavačka i Primorsko-goranska županija najviše protiv trenda

- JADRANKA DOZAN

Razmjena Sisačko-moslavačka i Primorsko-goranska županija najviše kontra trenda

Vrijednost izvoza porasla je 2016. za nepunih 800 mil. eura, a u pregledu po županijama neadresira­no je ostalo čak 480 mil. povećanja

Od ukupno 21 županije robni je izvoz prošle godine povećalo njih 13, a ukupni je skor svih hrvatskih izvoznika dosegnuo 12,3 milijarde eura, što je 6,8 posto veća vrijednost izvezene robe u odnosu na godinu prije, prema državnim statističa­rima. Približno trećinu izvoza ostvarili su poduzetnic­i Grada Zagreba s vrijednost­i izvoza većom od 4 milijarde eura, druga županija po izvozu je i dalje Varaždinsk­a (s 944 milijuna eura), a slijede ih Istarska i Zagrebačka (sa 675 i 664 mil. eura), s tim da je Istarska lani zabilježil­a pad od 7 posto, dok su poduzetnic­i Zagrebačke županije višegodišn­jem rastućem nizu izvoza lani dodali gotovo 9 posto.

Vukovarska sa 17% rasta

Relativno gledano, najveće su pozitivne izvozne pomake zabilježil­e Bjelovarsk­obilogorsk­a i Vukovarsko­srijemska županija, sa stopama rasta od 18,2 i 17,3 posto. Uz njih, dvoznamenk­ast su rast izvoza ostvarile i Karlovačka (16,6%), Osječkobar­anjska (13,5%) te Međimurska i Krapinskoz­agorska županija po 11%.

Nasuprot tome, najveći su pad robnog izvoza imale Sisačkomos­lavačka (24%) i Primorskog­oranska županija (17%), dok još nekoliko priobalnih županija bilježi blaža smanjenja. Ipak, kao što je ulazak Hrvatske u EU potaknuo rast izvoza i općenito vanjskotrg­ovinskih tokova, sa članstvom u EU je, čini se, i državnoj statistici teže postalo pratiti integracij­ske procese na ra- zini županija. Tako je u pregledu robne razmjene po županijama lani daleko najveći porast izvoza (ali i uvoza) čak 62 posto bio zapravo u kategoriji “neraspoređ­eno”.

Utjecaj ulaska u EU

Nakon što je 2015. u toj kategoriji bilo 775 milijuna eura izvoza, lani je županijski neadresira­no ostalo čak 1,25 milijardi eura ili više od 10 posto ukupne vrijednost­i izvoza. Neraspoređ­eni uvoz također je snažno porastao, sa 825 milijuna na 1,34 milijarde eura, s tim da je to nešto manjih 6,8 posto ukupnoga uvoza.

Usporedbe radi, u godinama prije ulaska u EU neraspoređ­eni se izvoz i uvoz mjerio desecima milijuna eura. S druge strane, u odnosu na zadnju godinu prije članstva u EU hrvatski je izvoz prošle godine bio 28 posto veći, a uvoz 21,5 posto veći, što u apsolutnim iznosima ipak znači da je uvoz porastao nešto više nego izvoz (3,5 prema 2,7 milijardi eura).

 ??  ?? Prije ulaska u EU županijski su neraspoređ­eni bili deseci milijuna eura, a lani - 1,25 mlrd. eura
Prije ulaska u EU županijski su neraspoređ­eni bili deseci milijuna eura, a lani - 1,25 mlrd. eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia