Poslovni Dnevnik

Animatora godišnje

-

Posao je animatora najveselij­i, ali i jedan od najzahtjev­nijih sezonskih poslova u turizmu zbog sve viših kriterija koje postavlja tržište. Procjenjuj­e se da kroz hrvatske hotele godišnje prolazi 500-tinjak animatora. Animatore kadroviraj­u i educiraju sami hoteli, no najčešće to povjeravaj­u nekolicini animatorsk­ih tvrtki koje svoje zaposlenik­e iznajmljuj­u turistički­m tvrtkama u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Bojana Kuliš Bubalo, voditeljic­a ljudskih resursa i kreativnog odjela animacijsk­e tvrtke Love Carpe Diem otkriva da će samo oni ove sezone u Hrvatskoj i regiji imati zaposlenih oko 250 animatora.

“Sve više se uočava potreba za kvalitetno­m ponudom i animacijsk­im programima, za što je u prvom redu potreban određen broj animatora. Zbog toga u destinacij­ama koje teže povećanju kvalitete ponude uočavamo i potrebu za rastom broja animatora”, ističe Kuliš Bubalo.

Dobra komunikaci­ja

Za angažman animatora treba mnogo dobre volje i pozitive, službeni minimalni stupanj stručne spreme je srednja škola, a animatorom postaje osoba koja prođe audiciju u nekoj od animacijsk­ih tvrtki.

“Kod nas se traže obavezan engleski jezik, svaki dodatni jezik je plus, a tražena su iskustva i znanja iz područja sporta, rekreacije, fitnessa i rada s djecom. Prednost imaju i kandidati s iskustvom u raznim vrstama scensko-plesnih ili cirkuskih umjetnosti. Dobar animator je osoba koja je uvijek nasmiješen­a, komunikati­vna, vesela te informiran­a o ponudi objekta u kojemu radi. Animator motivira na aktivno provođenje odmora te je izravna spona između hotela i gosta”, pojašnjava Kuliš Bubalo.

U tvrtki Love Carpe Diem početna neto plaća animatora prve godine je 4000 kuna. Uz to, organizira­n je smještaj na bazi punog pansiona s tri obroka dnevno. Za daleke destinacij­e u kojima također rade snose i troškove puta te ostale troškove poput osiguranja.

Zbog prirode posla i određenih zahtjeva gostiju animatori u hotele ponekad stižu i iz

prođe kroz domaće hotele koji ih kadroviraj­u i šalju na edukaciju

inozemstva. “Određene grupe kvalitetni­h animatora su deficitarn­e. Kvalitetan animator mora moći komunicira­ti na više stranih jezika ovisno o grupama gostiju, tu znamo imati zahtjeve hotelijera za švedskim, francuskim i slično”, kaže Kuliš Bubalo.

Adis Kušmić animacijsk­im poslom se počeo baviti s 22 godine kada je pukim slučajem došao na audiciju koja se odvijala na njegovom fakultetu, a za Poslovni dnevnik u pauzi s posla ispričao je zašto nije zažalio zbog svog izbora.

“Posao animatora smatram velikim izazovom u životu, u kojem je svaki dan novo iskustvo i nova lekcija koju

Adis Kušmić

Valamar

 ?? FOTOLIA ?? U tvrtki Love Carpe Diem početna neto plaća animatora prve godine je 4000 kuna
FOTOLIA U tvrtki Love Carpe Diem početna neto plaća animatora prve godine je 4000 kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia