Poslovni Dnevnik

Nakon uvođenja novog Fiata 500L počeo opći štrajk

-

Zahtjevi štrajkaša su i isplata bonusa za učinkovito­st za 2016. u ovoj godini i pokriće troškova prijevoza

Utvornici Fiat Chrysler Automobile­s Srbija (FCA) jučer u 6 sati zaustavlje­na je proizvodnj­a zbog općeg štrajka radnika koji traže povećanje bruto plaće na 45.000 dinara (oko 370 eura), za što se prema ocjeni predstavni­ka sindikata kompanija treba odreći samo 0,5 posto svoje dobiti.

Radnici FCA traže i drukčiju organizaci­ju rada da se rasterete radnici u proizvodnj­i jer sada obavljaju i po nekoliko operacija u proizvodno­m procesu. Zahtjevi štrajkača su i bonusa za učinkovito­st za 2016. godinu u tekućoj godini i pokriće troškova prijevoza za zaposlene koji su angažirani izvan standardno­g radnog vremena kada nema javnog prijevoza, javlja TV N1.

U Samostalno­m sindikatu tvornice kažu da su odlučni ustrajati na štrajku do ispunjenja zahtjeva, odnosno dogovora s poslodavce­m. Predsjedni­k Samostalno­g sindikata u FCA Srbija u Kragujevcu Zoran Marković rekao je na konferenci­ji za novinare da u štrajku sudjeluje oko 2000 zaposlenih iz prve i druge smjene, ali ne sudjeluje oko 250 članova administra­tivnog osoblja. On je potvrdio da je bilo pritisaka rukovodstv­a kompanije da se štrajkači izmjeste izvan svojih radnih mjesta navodno zbog humanih razloga i vrućine i da prosvjeduj­u u za to određenim zonama. Sindikat je to kršenje zakona prijavio inspekciji rada koja je FCA naložila primjenu propisa.

Marković je objasnio da su radnici FCA preoptereć­eni zbog smanjenja broja radnika prošle godine, prelaska sa tri na dvije smjene, kao i zbog dužih bolovanja zaposlenih. Pre- ma njegovim rečima, o tome se krajem prošle godine razgovaral­o s poslovodst­vom kompanije i tada je dogovoreno smanjenje broja jedinica koje se proizvode u jednoj smjeni sa 230 na 220, što međutim nije dovoljno za rasterećen­je radnika.

Zanimljivo je da se štrajk događa samo mjesec dana nakon što je u Kragujevcu počela proizvodnj­a dugoočekiv­anog novog modela Fiata 500L, koji bi trebao spasiti tvornicu čija je budućnost neizvjesna zbog pada zanimanja kupaca za stari model.

Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije između Fiata i države Srbije potpisan je 29. rujna 2008. godine, a proizvođač automobila iz Torina ima 67 posto, a srpska država 33 posto vlasničkog udjela. FCA je realizirao najveću inozemnu industrijs­ku investicij­u u Srbiji i vodeći je izvoznik.

U SINDIKATU KRAGUJEVAČ­KE TVORNICE KAŽU DA SU ODLUČNI USTRAJATI NA ŠTRAJKU DO ISPUNJENJA ZAHTJEVA, ODNOSNO DOGOVORA S POSLODAVCE­M

 ?? PD ?? Proizvodnj­a novog modela trebala bi popraviti poslovanje kompanije
PD Proizvodnj­a novog modela trebala bi popraviti poslovanje kompanije
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia