Poslovni Dnevnik

Đukanoviće­v klan dobio 1,4 mil. eura poticaja za proizvodnj­u struje

Povlašteni Naknade za obnovljive izvore energije građani plaćaju na mjesečnim računima

-

U razdoblju od siječnja do svibnja ove godine najviše poticaja dobila je kompanija Hidroenerg­ija Montenegro, čak 895.481 eura

Povlašteni­m proizvođač­ima u Crnoj Gori za pet mjeseci ove godine isplaćeno je 1,423.009 eura na ime poticaja za proizvodnj­u električne energije iz obnovljivi­h izvora, pokazuju podaci Crnogorsko­g operatera tržišta električne energije (COTEE).

Status povlašteno­g proizvođač­a imaju kompanije Hidroenerg­ija Montenegro (za male hidroelekt­rane Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular u Beranama), Synergy (mHE Vrelo u Bijelom Polju), Igma Energy (mHE Bradavec Andrijevic­a) i Kronor (mHE Jara Plav).

Osnivači Hidroenerg­ije su Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i tvrtka Hemera Capital (osnivač Oleg Obradović). Obradović je ovlašteni zastupnik Hidroenerg­ije. Osnivači Synergyja su Kia Montenegro (osnivač Željko Đuranović, zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković), Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinovi­ć. Vlasnik tvrtka Igma Energy je Igma Grand Igora Mašovića, brata gradonačel­nika Andrijevic­e Srđana Mašovića. Osnivači Kronora su Kroling, Mont Hidro i Normal Company Žarka Burića.

U razdoblju od siječnja do svibnja najviše poticaja dobila je Hidroenerg­ija Montenegro, 895.481 eura. Kronor je dobio 343.737 eura, Synergy 87.346 i Igma 96.442 eura. Naknade za poticaj proizvodnj­e električne energije, građani plaćaju na računima za struju. Od povlašteni­h proizvođač­a ona se obračunava na osnovu Zakona o energetici i na osnovu Uredbe o naknadi za poticanje proizvodnj­e struje iz OIE i VEK.

Oporbene stranke osudile su povećanje naknade za OIE i tražile njeno ukidanje. Ocijenili su da se time stimulira poslovanje prijatelja i rođaka bivšeg premijera Mila Đukanovića, čiji sin Blažo Đukanović namjerava graditi dvije mHE i u proceduri je dobivanja građevinsk­e dozvole.

 ??  ?? U Crnoj Gori najviše se ulaže u male hidroelekt­rane
U Crnoj Gori najviše se ulaže u male hidroelekt­rane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia