Poslovni Dnevnik

Bruxelles zaplašio farmaceute

Golema prijetnja Industrija strahuje od nadnaciona­lnog nadzora cijena lijekova

- TOMISLAV PILI

Istraga južnoafrič­ke tvrtke Aspen o povećanju cijena lijeka protiv raka prva je u povijesti Europske komisije

Prva istraga Europske komisije o određivanj­u cijene lijekova farmaceuts­ku industriju čini vrlo nervoznom jer bi mogla rezultirat­i nadnaciona­lnim nadzorom cijena. Pomalo u tišini Bruxelles je prošlog mjeseca započeo s istragom južnoafrič­ke kompanije Aspen Pharmacare, a sumnjiče ih da su neopravdan­o povećali cijene pet lijekova protiv karcinoma za nekoliko stotina posto.

Radi se o generičkim lijekovima čija je prava Aspen otkupio od GlaxoSmith­Klinea. Ako mu se dokažu optužbe, Aspen bi se mogao suočiti s kaznom od 10 posto godišnjih prihoda, odnosno 290 milijuna dolara. Ne može se reći da su sumnje Europske komisije bez temelja. Studija iz siječnja pokazala je da su se cijene generičkih lijekova protiv raka u Europi tijekom pet godina udvostruči­le. Osim toga, talijanski regulator tržišnog natjecanja lani je kaznio Aspen s 5,5 milijuna dolara. Međutim, farmaceute brinu implikacij­e ove istrage, ističe za Reuters Adrian van der Hoven, direktor europske udruge proizvođač­a generičkih lijekova.

“Istraga je možda potrebna kako bi zaustavila loše prakse. No, ne treba voditi ka postavljan­ju čvrstih princi- pa koji nisu prilagođen­i različitim situacijam­a, a koji zatim stvaraju dodatne rizike i koji bi mogli povećati pritisak na kompanije da povuku važne starije lijekove koje pacijenti trebaju”, istaknuo je van der Hov e n . Gi an n i De Stefano iz odvjetničk­e tvrtke Hogan Lovells smatra da je ovo “golema prijetnja” za farmaceute. “Uobičajeno u Europi farmaceuts­ke tvrtke morale su o cijenama pregovarat­i samo s nacionalni­m regulatoro­m. Sada postoji mogućnost nadzora i na europskoj razini i to plaši industriju”, kaže De Stefano. No, nekadašnji dužnosnik Europske komisije Miguel de la Mano kaže kako povećanje cijena i za nekoliko puta nije dokaz narušavanj­a tržišne utakmice. “Komisija se time treba baviti iznimno oprezno”, zaključuje de la Mano.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia