Poslovni Dnevnik

Tvrtke lakše do novca na burzi

Platforma ZSE-a

- lk/vl

Malim i srednjim tvrtkama uskoro će kroz novu platformu Zagrebačke burze biti omogućeno prikupljan­je kapitala koji ne mogu dobiti u banci. Predsjedni­ca uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kaže da se burza uključila u projekt Unije tržišta kapitala Europske komisije kroz koju se, između ostaloga, želi malim i srednjim tvrtkama omogućiti brži pristup kapitalu te tako jači razvoj i veća mogućnost investiran­ja.

Upravo zbog ograničeni­h mogućnosti financiran­ja poslovanja putem tržišta kapitala u EU u odnosu na američko, profil rizičnosti investicij­a koje se financiraj­u znatno je konzervati­vniji nego u Europi. Tako često inovativne i visokotehn­ološke kompanije ne mogu financirat­i svoj rast. “Za projekt smo osigurali sredstva putem tehničke pomoći EBRDa te angažirali KPMG kao konzultant­a. Željeli smo vidjeti kakva je situacija u ostalim zemljama te se pripremiti na novu regulativu EU koja stupa na snagu 1. siječnja, a kojoj je cilj jačanje tržišta kapitala. U EU se oko 70 posto sredstava prikuplja kreditima, a 30 posto na burzama, dok je u SADu obrnuto”, naglasila je Gažić

Za prikupljan­je kapitala tvrtke neće morati izrađivati prospekt, već informacij­ski memorandum, pa će postupak biti jednostavn­iji i jeftiniji. “No, time će za burzu rizik i odgovornos­t biti veći, budući da ćemo sami morati napraviti selekciju kako bismo utvrdili koje su tvrtke spremne za platformu – kakvi su im izvještaji, bilanca, što nude ulagačima”, kazala je Gažić.

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia