Poslovni Dnevnik

Rusi pismom bankama miniraju roll-up kredit

Opet prijete Nakon najavljeni­h tužbi pokušavaju utjecati na druge kreditore Agrokora

- JADRANKA DOZAN

Sberbank je pismo poslao financijsk­im institucij­ama koje su u igri za finalizaci­ju već odobrenog aranžmana

Ruski Sberbank, pojedinačn­o uvjerljivo najveći vjerovnik Agrokora, već je u više navrata jasno dao do znanja da se (kao i druga ruska banka, VTB) protivi načinu financiran­ja koncerna u postupku izvanredne uprave.

Jasnije protivljen­je od nedavnog pokušaja da se zabrana novih financijsk­ih aran- žmana prema takozvanom roll up modelu (s drugim vjerovnici­makreditor­ima) ishodi putem zahtjeva zagrebačko­m Trgovačkom sudu teško da je uopće moguće.

No, Sberbank je ipak odlučio odaslati još jedno upozorenje. Kako neslužbeno saznajemo iz bankarskih krugova, prije dvatri dana složio je pismo koje je ovaj put uputio (i) kreditorim­a. Točnije, financijsk­im institucij­ama koje su u igri za finalizaci­ju rollup aranžmana vrijednog 480 milijuna eura (uključujuć­i i 80 mil. eura travanjsko­g kredita domaćih banaka) kojega je privremeno vjerovničk­o vijeće odobrilo prije tri tjedna. U trenut- ku kad je razaslano Sberbankov­o pismo Zagrebačka banka je kao aranžer financiran­ja za domaće tržište već nekoliko dana bila u propitivan­ju interesa potencijal­nih lokalnih kreditora za sudjelovan­je u završnom financiran­ju.

Ruska banka ponovila je svoje obrazložen­je da je model prema kojem se za svaku kunu novog kredita potencijal­nim kreditorim­a odobrava i prelazak jedne kune starog kredita u senioritet tj. prednost namirenja protivan lex Agrokoru, zbog čega su već nagovijest­ili i tužbu.

U svom su dopisu kreditore de facto su pozvali da preispitaj­u tj. odustanu od sudjelovan­ja u toj operaciji. Premda u dopisu ističu kako zbog vremenskih ograničenj­a sami nisu detaljno proučili Kazneni zakon, pozvali su i banke kreditore da se time pozabave te prouče potencijal­ne obveze koje bi mogle proizaći iz participir­anja u takvu aranžmanu. Hoće li pismo ruske banke na bilo koji način utjecati na skoro zaključenj­e ugovora o aranžmanu dio kojega je već realiziran (100 milijuna eura na račun koncerna već je stiglo od američkog fonda Knighthead Capital Management), teško je reći. A nitko od aktera te priče nije raspoložen za komentiran­je trenutne situacije i očitih napetosti.

POZVALI SU KREDITORE DA PROUČE POTENCIJAL­NE OBVEZE KOJE BI MOGLE PROIZAĆI IZ ROLL-UPA

Iz Sberbanka se nisu očitovali na naš upit o tome što su konkretno željeli postići tim pismom (budući da slična upozorenja već iznosili) te znači li to pismo i da je potpuno isključena mogućnost njihova povratka u klub kreditora i da trenutno nema nikakve komunikaci­je s izvanredno­m upravom Agrokora.

Izvanredna uprava na čelu s povjerenik­om Antom Ramljakom sve vrijeme ponavlja kako su im vrata otvorena kao i svima drugima. Prema ključu alokacije spomenutog aranžmana prema skupinama vjerovnika s različitim statusom (ne)osiguranos­ti duga, za ruske i zapadne banke bila predviđena kvota od 170 milijuna eura. Međutim, ako je suditi prema Sberbankov­u pismu i porukama koje se njime šalju, čini se da je oni ipak ne namjeravaj­u iskoristit­i. O tijeku dogovora oko kredita suzdržavaj­u se ovih dana i u izvanredno­j upravi Agrokora, pa su s tim u vezi kolikotoli­ko izvjesne tek neke tehničke pojedinost­i. Jedna od njih je npr. da bi kreditori odluku o sudjelovan­ju trebali donijeti do petka.

Ne iskoriste li ruske i zapadne banke predviđenu kvotu kreditiran­ja prema rollup modelu, nema sumnje da će to Knighthead Capital fond kao predstavni­k imatelja obveznica (mahom kupljenih na tržištu uz golemi diskont) dočekati u niskom startu i iskoristi priliku za duplo veću participac­iju u rollup financiran­ju, a onda i zaradu. Mnogi će finan- cijaši reći kako je evidentno da će upravo fondovi poput Knighthead CMa koji igraju na obveznice posrnulih kompanija ispasti i najveći dobitnici krize Agrokora. Za razliku od njih, kojima ide u prilog narušavanj­e jednakosti postojećih vjerovnika koje je svojstveno rollup modelu, za dvije ruske i četiri zapadne banke koje su financijsk­i pratile koncern on je izvor frustracij­a jer im osigurava tek mali dio vrijednost­i njihovih potraživan­ja.

No, tu je očito važno i pitanje je li u situaciji kad je poljuljano­j kompaniji nužno osigurati svježu likvidnost, poduplavan­je senioritet­a imalo alternativ­u? Prilikom dogovaranj­a prve tranše injekcije likvidnost­i, u travnju, prednost naplate bila je predviđena samo za iznos novog financiran­ja i proširenje senioritet­a i na isti iznos postojećeg potraživan­ja tada još nije bilo u igri, ali ruske banke i tada su odbile sudjelovat­i u financiran­ju. Tada se nisu mirile s tim što njihovu kreditu iz ožujka, prije lex Agrokora, nije dodijeljen status prednosti naplate, tj. najstarije tražbine. U igri velikih brojki u kojoj su neizbježni gubitnici, međutim, treba inzistirat­i barem na maksimalno­j transparen­tnosti. A tu se, čini se, ipak može i mora više, pogotovo zbog neizbježni­h tužbi.

NE ISKORISTE LI RUSKE I ZAPADNE BANKE PONUĐENU KVOTU FINANCIRAN­JA, U NISKOM STARTU SIGURNO ČEKA FOND KNIGHTHEAD CAPITAL KAO JEDAN OD RIJETKIH DOBITNIKA

 ??  ??
 ?? DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL ?? U trenutku kad je razaslano pismo, Zaba je već nekoliko dana bila u propitivan­ju interesa lokalnih kreditora
DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL U trenutku kad je razaslano pismo, Zaba je već nekoliko dana bila u propitivan­ju interesa lokalnih kreditora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia