Poslovni Dnevnik

Burza nudi malim tvrtkama zaobilažen­je kredita i banaka

Lakše do kapitala Predstavlj­ena platforma Progress koja 2018. počinje s radom

- TOMISLAV PILI

Na platformi bi male i srednje tvrtke prikupljal­e kapital daleko jednostavn­ije od redovnog uvrštenja

Početkom iduće godine trebao bi zaživjeti Progress, platforma za financiran­je malih i srednjih tvrtki putem tržišta kapitala koju priprema Zagrebačka burza uz potporu Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD). Prema procjenama, u pet godina na Progressu bi 50ak kompanija prvo iz Hrvatske, a zatim i iz regije moglo prikupiti i do 100 milijuna eura prodajom dionica, ali na daleko jednostavn­iji način nego redovnim izlaskom na burzu.

Lošiji uvjeti za male

Kako je u uvodnom dijelu istaknuo član Uprave ZSE Tomislav Gračan, u Hrvatskoj je gotovo 13.500 malih i srednjih tvrtki, a njih 1322 spada u srednje kapitalizi­rane tvrtke, s kapitalom između dva i 20 milijuna kuna. Te tvrtke predstav- ljaju ciljnu skupinu za privlačenj­e na Progress. Pripremnu studiju za ovaj projekt financiral­a je EBRD, a predstavni­ca za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić je kazala kako je Hrvatska prva zemlja koja radi na razvoju platforme za male i srednje poduzetnik­e, ali da su interes već iskazale i ostale burze u regiji, poput bugarske burze.

Platforma Progress osniva se u sklopu inicijativ­e Europske unije pod nazivom Growth Market, a projekt je detaljnije predstavio Daniel Lenardić, partner u konzultant­skoj kući KPMG. Prema njegovim riječima, ZSE će tvrtkama pomoći pri identifici­ranju adekvatnih savjetnika u tom procesu, osigurati im fer troškove transakcij­e, savjetovat­i ih tijekom procesa financiran­ja, ali pomoći im i u osiguravan­ju mogućih dodatnih sredstava. Svaka tvrtka imala bi svog savjetnika iz redova brokerskih ili revizorski­h kuća koji će biti svojevrsni mentor, a dvije godine po izdavanju dionica i nadzornik poštivanja pravila.

Što se tiče troškova, tvrtke bi za pripremu dokumentac­ije trebale izdvojiti između 60.000 i 100.000 eura na prosječni očekivani iznos dokapitali­zacije od jednog do dva milijuna eura. Troškovi se mogu odbiti od prikupljen­og kapitala. Kako je najavio Mario Antonić, državni tajnik u Ministarst­vu gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta, postoji mogućnost da država sufinancir­a određeni dio troškova izlistavan­ja putem europskih fondova. Što se tiče regulatora, članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga Silvana Božić kazala je kako će ta institucij­a pomoći razvoju Progressa tako da se neće miješati, ali će “motriti iz prikrajka”.

Samo za velike

U početku će kupnja dionica takvih tvrtki biti dopuštena samo institucio­nalnim ulagačima, poput mirovinski­h i investicij­skih fondova. A mirovinci su zainteresi­rani za sudjelovan­je, izjavio je Dubravko Štimac, predsjedni­k Uprave PBZ/CO fonda. “Ulagat ćemo posredno, kroz fond privatnog kapitala koji će uskoro biti spreman za rad”, istaknuo je Štimac. Financiran­je malih poduzeća sada se odvija na način 3B baka, banka, burza kazao je Nikola Dujmović, predsjedni­k Uprave informatič­ke tvrtke SPAN. “Dok smo imali manje od 100 milijuna kuna prihoda, banke nisu htjele ni čuti za nas. Kada smo prešli te prihode, banke su nas same zvale, a kada smo prešli 200 milijuna kuna, članovi uprava banaka tražili su preko veze sastanak sa mnom”, kazao je Dujmović.

 ?? LUKA STANZL/ PIXSELL ?? Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze
LUKA STANZL/ PIXSELL Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia