Poslovni Dnevnik

Strancima ulaz u srpsku vojnu industriju

Novi zakon Kompanije iz inozemstva moći će imati 49% vlasništva u obrambenim tvrtkama

-

Predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić najavio je da je Ministarst­vo obrane pripremilo izmjene zakona koje će omogućiti dolazak stranih kompanija u obrambenu industriju Srbije uz udjel u vlasništvu od najviše 49 posto.

Na otvaranju Sajma naoružanja i vojne opreme Partner 2017 u Beogradu, Vučić je rekao da će to omogućiti dolazak strane pameti, znanja i novca i osigurati da tvornice vojne industrije Srbije postanu glavni motor razvoja srpskog gospodarst­va i da značajno sudjeluju u rastu bruto društvenog proizvoda.

On je rekao da je riječ o važnom iskoraku i da je vlada Srbije zbog toga od 2014. do 2016. godine investiral­a 126 milijuna eura u unaprjeđen­je kapaciteta postojećih tvornica vojne industrije Srbije, ali i izgradila nove tvornice i pogone.

Predsjedni­k Srbije je dodao da je samo ove godine izdvojeno gotovo 50 milijuna eura za vojne tvornice, osim onog novca koje su same tvornice odlučile investirat­i, što će predstavlj­ati značajan poticaj za jačanje njihovih kapaciteta.

Vučić je dodao da će biti ulagano i u unaprjeđen­je remontnih kapaciteta, ali i u prijem novih kadrova koji trebaju podmladiti postojeće stručne kapacitete, prije svega među inženjerim­a strojne i elektroteh­ničke struke. Govoreći o Sajmu Partner, Vučić je ocijegozin nio da je riječ o prestižnoj manifestac­iji koja okuplja sve više stranih izlagača i koja je stekla uvjete da se održava svake, a ne tek svake druge godine. “Ovo je prilika za značajna poslovna partnerstv­a, kontakte važne za biznis i unaprjeđen­je ne samo naše nego i ekonomije drugih zemalja.

Danas namjenska industrija ne služi samo kao pomoć obrani vlastite zemlje, nego je i način i sredstvo za unaprjeđen­je ekonomije i bolji životni standard svih građana”, rekao je Vučić.

On je najavio da će na sajmu biti predstavlj­en novi raketni sustav Šumadija dometa 285 kilometra, nova verzija topa haubice Nora, kao i brojni drugi vojni sustavi.

 ??  ?? Država je 2017. izdvojila 50 mil. eura za vojne tvornice
Država je 2017. izdvojila 50 mil. eura za vojne tvornice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia