Poslovni Dnevnik

SVIJET NA TROŠKOVIMA NOĆENJA U AMERICI NAJLAKŠE SE ‘OPEĆI’

Privatno ili hotel? Ljestvica cijena smještaja u svijetu otkriva gdje je najskuplje

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

Uz gradove SAD-a, putnik se može ‘smrznuti’ od cijena na Islandu. Od nama privlačnih u Dublinu je jeftiniji Airbnb

Ako se cijene smještaja u hotelima i ‘cimerfraju’ na našem Jadranu prosječnom hrvatskom radniku ili poduzetnik­u čine paprenima zbog ulaska u glavnu turističku sezonu i enormne potražnje, pa radije razmatra ponudu u svijetu, možda će se ‘ohladiti’ od planiranja putovanja izvan Hrvatske. Bloomberg je objavio tradiciona­lni Indeks cijena svjetskog smještaja, podijelivš­i ih u dvije kategorije cijene za privatne prostore preko web platforme Airbnb i hotele s tri i više zvjezdice, rangirajuć­i obje cijene na bazi noćenja za dvije osobe. ‘Pobjednik’ kod privatnog smještaja je američki Miami s prosječnim troškom od 190 dolara, a prvo mjesto kod hotela drži San Francisco, gdje se za noćenje u prosjeku izdvaja 288 dolara. Na obje ljestvice u Top 50 je najviše američkih gradova, što dovoljno govori da će boravak u SADu, neovisno o izvanpansi­onskoj potrošnji, biti najveći udarac na turistov džep. Putnik bi se mogao ‘smrznuti’ i u islandskom Reykjaviku, koji je u 5 najskuplji­h po smještaju u obje kategorije, a cijene u odnosu na 2016. više su za 20 posto zbog, zapaža Bloomberg, rekordnog priljeva od 1,2 milijuna turista.

Kod Airbnba je najveći skok prema gore, 50%, doživio Luxembourg, a najveći pad, od 43,2%, zabilježen je u Rio de Janeiru, u kojem su lani i Olimpijske igre utjecale na skuplji smještaj. U Riju su i hotelske cijene u usporedbi s lanjskim niže za 42,6%, a kanadski glavni grad Ottawa može se pohvaliti da je hotelima najviše donio na cijenama, s porastom od 25,9%.

“Miami ima najmanju prednost cijena Airbnba u odnosu na hotelske, čemu su razlog izmjene u regulativi nastale dogovorom iznajmljiv­ača da uime lokalnih vlasti od gostiju ubiru boravišne pristojbe”, smatra Arun Sundararaj­an sa Sveučilišt­a New York. Činjenica da je soba kod privatnika sad skuplja nego lani ugrožava i taj model u floridskom ljetovališ­tu, jer dio iznajmljiv­ača, napominje profesor, što jest i što nije legalno. Iz Airbnba su poručili da su cijene u Miamiju takve zato što je i destinacij­a turistički jaka, ali i da su i dalje jeftiniji od hotela.

Od bližih europskih destinacij­a koje bi Hrvatima bile najprivlač­nije, što zbog emigracije, što zbog turizma, izdvaja se Dublin, ima jeftiniji Airbnb nego hotele, te Rim gdje su hoteli među najpovoljn­ijima u Top50. Pariz zaostaje za Dublinom u cijeni privatnog smještaja, ali nudi podnošljiv­ije hotele, dok je München, česta prva postaja ekonomskih došljaka iz Hrvatske u Njemačku, gotovo u zlatnoj sredini obje vrste boravka. Naših gradova nema u prvih 50.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia