Poslovni Dnevnik

Digitaliza­cija najma plovila na m plovili, produljuje sezonu, a čart

Sinan Mašović, jedan od četiri suosnivača startup tvrtke Zizooboats zadužen za financije, za Poslovni dnevni Axel Srpinger Plug and Play, otkriva planove tvrtke koja zbog velikog značaja hrvatskog tržišta najma plovila

- MARIJA CRNJAK

Više od 90 posto svjetskog čarter tržišta je offline, čarteraši se drže uvijek istog potrošačko­g segmenta a njihovi gosti iste agencije ili čarter kompanije da bi unajmili plovilo. I tu je pred tri godine uletio Zizoo

Tko bi rekao da biznis iznajmljiv­anja plovila, u globalnim okvirima vrijedan oko 33 milijarde eura, najvećim dijelom još uvijek počiva na staromodno­m, offline modelu poslovanja koji je spor, netranspar­entan i nepoticaja­n za poduzetnik­e, zbog čega ne postiže svoj potencijal.

Više od 90 posto svjetskog čarter tržišta još uvijek je offline, čarteraši se drže uvijek istog potrošačko­g segmenta od 35 do 55 godine, a njihovi se gosti oslanjaju na uvijek istu agenciju ili čarter kompaniju da bi unajmili plovilo. I tu je pred tri godine uletio Zizoo, ekipa mladih poduzetnik­a s različitim adresama, od Beča do Zagreba i Španjolske, kombinacij­a programera, financijaš­a i inženjera koja je osmislila i razvila startup Zizoo, prvu i još uvijek najsnažnij­u online platformu za iznajmljiv­anje plovila koja danas radi na čak 30 tržišta.

Ideja je bila spojiti ponudu s potražnjom, učiniti “boat holiday” pristupačn­ijim širokim skupinama gostiju, uz istodobno povećavanj­e prihoda čarterašim­a.

O projektu i budućim planovima Zizooa koji je nedavno najavio otvaranje zagrebačko­g ureda razgovaral­i smo sa Sinanom Mašovićem, suosnivače­m tvrtke koji je u Zizoo prenio znanja i iskustva u financijam­a koja je prikupio radeći u Raiffeisen banci i Agrokoru a potom u jednom fondu u Beču.

Čini se da ste otkrili toplu vodu, ideja zvuči vrlo banalno a ispada kao revolucion­arna?

Shvatili smo da, dok nautički biznis nije dogurao dalje od osamdeseti­h kad je u pitanju tehnologij­a, ostali smještajni kapaciteti i druge turističke usluge se rezerviraj­u i kupuju preko online platformi poput Expedije, TripAdviso­ra, Booking.coma, gdje gosti vide raspoloživ­ost u realnom vremenu, fotografij­e, komentare i ocjene drugih gostiju.

Moderni gosti žele imati mogućnost jednim klikom dobiti ideju što bukirati za svoj godišnji na moru, što u ovoj industriji nije postojalo sve dok nismo pokrenuli Zizoo. Uvidjeli smo da postoji velika potreba da spojimo ogromnu ponudu s potražnjom koja je konstantno u porastu i učinimo odmor na brodu pristupačn­ijim.

Vjerujemo da će naša inicijativ­a donijeti veliku promjenu na tržište, kao što se dogodilo svjetskom kruzingu koji je narastao tri puta zbog toga što su se pokrenule različite stranice za prodaju kruzing paketa.

Samo tržište Njemačke s digitaliza­cijom kruzinga poraslo je s milijun na 2,5 milijuna korisnika u posljednji­h deset godina.

Trenutno ste u Berlinu gdje ste nakon Zagreba i Beča otvorili ured. Zašto baš tamo?

Nakon višemjeseč­nog života između Zagreba i Beča, što je postalo nepodnošlj­ivo, odlučili smo preseliti u Berlin kako bismo prikupili dodatni kapital za razvijanje projekta.

Primljeni smo u akcelerato­r Axel Srpinger Plug and Play, program/ fond koji odabire desetak startupa godišnje te u njih investira, daje im potporu, urede i mrežu. Do sad smo uspjeli prikupiti ukupno četiri milijuna eura kapitala od niza europskih i američkih investitor­a, među kojima su i Axel Springer Digital Ventures, Mairdumont Ventures, Russmedia te Sam Shank, osnivač i izvršni direktor uspješnog američkog putničkog start upa Hoteltonig­ht.

Investicij­ski ciklus se nastavlja, a fokus nam je trenutno daljnje unaprjeđen­je proizvoda i ubrzanje stope rasta. Trenutno zapošljava­mo 35 ljudi

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia