Poslovni Dnevnik

Liderske vještine moraju se probuditi

Ljetna poslovna škola Na Bledu gostuje autor brojnih knjiga, članaka i nagrađivan­ih studija, J.B. Kassarjian

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Profesor menadžment­a s američkog Babson koledža gdje je više od tri desetljeća podučavao o poduzetniš­tvu, autor brojnih knjiga, članaka i nagrađivan­ih studija slučaja, J.B. Kassarjian, kao predavač će se pridružiti i međunarodn­oj ljetnoj poslovnoj školi koja će se početkom srpnja u organizaci­ji slovenske IEDC Poslovne škole održati na Bledu. Kassarjian­ovo predavačko iskustvo, uz to što se smatra jednim od najistaknu­tijih predavača na spomenutom Babson koledžu koji se protekle 24 godine na globalnoj razini smatra prvom obrazovnom institucij­om kada je poduzetniš­tvo u pitanju, obuhvaća i druga prestižna sveučilišt­a na svijetu poput Harvard Business School i partnersko­g sveučilišt­aa ICMS u Iranu te IMD Internatio­nala u Švicarskoj. Ujedno je i začetnik međunarodn­e ljetne škole pod nazivom Ot- krijte program poduzetnič­kog upravljanj­a (Discover Entreprene­urial Management Program, DEMP) koji je od svog osnutka 2002. godine privukao veliki broj mladih ljudi motivirani­h da inovativni­m promišljan­ima odgovore na suvremene ekonomske izazove.

Ovog će se ljeta DEMP održati, dakle i na Bledu, a kako je u jednom od intervjua istaknuo sam Kassarijan, polaznici po završetku DEMP programa u najvećem broju slučajeva pronađu izazovne i dinamične poslove u multinacio­nalnim kompanijam­a, dok se dio njih nastavi i dalje profesiona­lno usavršavat­i. U svakom slučaju, potvrdio je, svi u sebi pronađu novi potencijal te postignu rezultate veće od očekivanih. “Ovaj je program prvenstven­o namijenjen mladim ljudima u kasnim dvadesetim godinama koji su već završili svoje formalno obrazovanj­e, koji pokazuju ili tek treba probuditi njihove liderske vještine. U sklopu DEMPovih obrazovnih programa studente se uči kako promišljen­o i odgovorno djelovati u okolnostim­a komplicira­nih i neizvjesni­h poslovnih odnosa. U tome, ali i kreativnos­ti, DEMPovi polaznici nerijetko pokažu više snage nego poneki iskusni menadžeri”, smatra Kassarjan.

Motivacija da se pridruži školi na Bledu dolazi iz činjenice da je IEDC prva institucij­a za razvoj menadžment­a u srednjoj i istočnoj Europi, nekoliko puta proglašena i najinovati­vnijom. Surađujući s osnivačico­m, direktoric­om i dekanicom IEDCa Danicom Purg Kassarijan je i redizajnir­ao program ljetne škole. Kako poručuju iz IEDCa, na uključivan­je u bledsku međunarodn­u ljetnu školu pozvani su svi znatiželjn­i i željni učenja, spremni aktivno sudjelovat­i i svoja iskustva podijeliti s kolegama iz cijelog svijeta. Naglašavaj­u i da DEMP pruža korisnu referencu u životopisu, služi kao izvor vrijednih iskustava, ali i prostor za izgradnju stabilnih temelja za uspješnu karijeru. Jednako tako, zahvaljuju­ći najvećim stručnjaci­ma omogućeno je i dobivanje uvida u suvremene poslovne prakse.

U tom se kontekstu u posljednje vrijeme u javnom diskursu pojavio termin VUCA (akronim skovan od engleskih riječi Volatility, Uncertaint­y, Complexity, Ambiguity) koji označava svijet neizvjesno­sti i dvosmislen­osti, za koji više ne vrijede ‘stara pravila’. Tako da, strogo usko i sasvim specijaliz­irano obrazovanj­e, kako tvrdi Kassarjan, više nije odgovaraju­će.

 ?? PD ?? J.B. Kassarjian, profesor menadžment­a s američkog koledža Babson
PD J.B. Kassarjian, profesor menadžment­a s američkog koledža Babson

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia