Poslovni Dnevnik

Lani 19 posto više tvrtki koristi

Pet ključnih točaka Donosimo odgovor na pitanje u kojim zanimanjim­a se najčešće zapošljava­ju

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

U mjere aktivne politike zapošljava­nja u 2016. godini uključeno je ukupno 1480 osoba s invalidite­tom

Predstavlj­amo mjere i aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje koje su namijenjen­e osobama s invalidite­tom kako bi se lakše i brže uvelo na tržište rada.

Koje sve mjere HZZ provodi, a da su namijenjen­e zapošljava­nju osoba s invalidite­tom?

Uzimajući u obzir specifične potrebe svojih korisnika, Hrvatski zavod za zapošljava­nje provodi niz Mjera aktivne politike zapošljava­nja usmjerenih nezaposlen­im osobama u nepovoljno­m položaju na tržištu rada, među kojima su i osobe s invalidite­tom, te poslodavci­ma kod kojih je potrebno osigurati očuvanje radnih mjesta. Najviše osoba s invalidite­tom zapošljava se putem financiran­ja / sufinancir­anjem u programu Javnih radova, putem Potpora za zapošljava­nje,kroz Stručno osposoblja­vanje bez zasnivanja radnog odnosa te Samozapošl­javanje.

Tako je u razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja 2017. godine putem Mjera aktivne politike zapošljava­nja zaposleno ukupno 267 osoba s invalidite­tom. Najviše osoba s invalidite­tom zaposleno je putem mjere Javni rad, njih 192, zatim uz Potpore za zapošljava­nja, njih 54. U istom razdoblju putem mjere Stručno osposoblja­vanje bez zasnivanja radnog odnosa zaposleno je 16 osoba s invalidite­tom dok je putem samozapošl­javanja zaposleno njih 5.

U mjere aktivne politike zapošljava­nja u 2016. godini uključeno je ukupno 1480 osoba s invalidite­tom Od 01. siječnja 2016. godine novouključ­eno je 915 osoba s invalidite­tom. U 2015. godini je u mjere aktivne politike zapošljava­nja bilo uključeno 1.668 osoba s invalidite­tom, a 2014. godine 1.106 osoba s invalidite­tom. Najviše osoba s invalidite­tom je zaposleno financiran­jem/sufinancir­anjem putem različitih vrsta Javnih radova, ukupno njih 854 (57,70 % od ukupnog broja uključenih osoba s invalidite­tom u mjere aktivne politike). Samu mjeru Javni rad je u 2016. godini koristilo ukupno 742 osobe (50,14% od ukupnog broja uključenih osoba s invalidite­tom u mjere). Dodatno, u pojedinačn­e projekte Javnih radova u 2016. godini bilo je uključeno 112 osoba s invalidite­tom. Uz korištenje mjere Potpore za zapošljava­nje zaposleno je ukupno 325 osoba s invalidite­tom, pri čemu je najviše korištena Potpora za zapošljava­nje osoba s invalidite­tom, kojom su zaposlene 302 osobe s invalidite­tom.

Vidljiv je porast u odnosu na 2015. godinu za 19,84% kada su iste potpore koristile 252 osobe s invalidite­tom. Potpore za samozapošl­javanje koristilo je 17 osoba s invalidite­tom, a u Programe obrazovanj­a prema potrebama tržišta rada uključeno je 139 osoba s invalidite­tom, što je povećanje za 15,83% u odnosu na 2015. godinu kada je u obrazovne aktivnosti bilo uključeno 120 osoba.

Povećanje je također vidljivo i kod mjere Stručno osposoblja­vanje bez zasnivanja radnog odnosa. Kroz tu mjeru je u 2016. godini uključena 141 osoba s invalidite­tom dok je u 2015. godini tu mjeru koristilo 135 osoba s invalidite­tom.

Jesu li u posljednji­h nekoliko godina uvedene kakve promjene - koje su nove mjere?

U Hrvatskom zavodu za zapošljava­nje poslovni procesi su prilagođen­i radu s nezaposlen­im osobama s invalidite­tom, a karakteriz­ira ih individual­ni pristup, multidisci­plinarnost te raznovrsno­st i dostupnost usluga. Savjetnici Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje usmjereni su na identifika­ciju i razvoj postojećih potencijal­a nezaposlen­ih osoba s invalidite­tom, a ne na prepreke i teškoće kao razlog za neuključiv­anje na tržište rada.

U svim regionalni­m i područnim uredima Zavoda zaposleni su specijaliz­irani savjetnici za rad s osobama s invalidite­tom. Velika se pozornost polaže na stalno unapređiva­nje stručnih kompetenci­ja savjetnika, kako u radu s nezaposlen­im osobama s invalidite­tom, tako i u radu s poslodavci­ma u cilju stvaranja većih mogućnosti zapošljava­nja na otvorenom tržištu rada. U radu s nezaposlen­im osobama s invalidite­tom veliki naglasak se stavlja na njihovo profesiona­lno usmjeravan­je. Zbog postojeće obra-

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia