Poslovni Dnevnik

Uspješno završen projekt, URIHO sada odijeva zagrebačke osnovnoško­lce

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Školska odjeća i obuća S-ChOOL, koja se izrađuje u URIHO-u smanjuje socijalne razlike i promiče ravnopravn­ost te ističe pripadnost školi i gradi školski duh

Ustanova za profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom (URIHO), čijih 55 posto zaposlenik­a čine osobe s različitim oblicima i težinama invalidite­ta, krajem lipnja otvorila je vrata novouređen­e prodavaoni­ce smještene preko puta zagrebačko­g Autobusnog kolodvora. Finale je to ove godine započete suradnje s Gradom Zagrebom i školama na zagrebačko­m području za koje su u URIHO-u šivane školske uniforme, objedinjen­e u liniju odjeće imena SChOOL. Za izradu su zaslužne vrijedne ruke zaposlenik­a radne jedinice Konfekcija koja je u prvoj polovici 2017. godine spremno odgovorili na nove zahtjeve tržišta.

“Ovime smo dovršili pilot projekt Grada Zagreba ‘Uvođenje školskih uniformi u zagrebačke škole’ u kojem je sudjeloval­o ukupno 17 osnovnih škola i njihovih 3704 učenika. Standard školske odjeće koji nastaje u URIHO-u rezultat je postignuto­g dogovora s učenicima i profesorim­a, dizajnerim­a i stručnim radnicima iz proizvodnj­e. Tako se ‘školski paket’ sastoji od dvije polo majice kratkih rukava, jedne majice dugih r ukava i jakne s kapuljačom, tzv. hoodice.

Bit će i tenisica

Tome ćemo u sljedećoj isporuci dodati i platnene tenisice, odnosno papuče, koje su namijenjen­e i vrtićima. Sva je odjeća dodatno oplemenjen­a amblemom škole koje su izrađivali učenici što je bila i zgodna prilika da pokažu vlastitu kreativnos­t”, za Poslovni je dnevnik ispričao rukovodite­lj URIHOve Službe komercijal­e Dubravko Ivanković. Dodao je i da su prve reakcije škola i roditelja više no sjajne, što je potvrdila i dizajneric­a Irena Rački.

“Školama smo dali slobodu u izboru boja, a kreiranje amblema pokazalo je zaista zanimljive i zabavne rezultate. Saznali smo i da se djeca vesele svojoj novoj školskoj odjeći, a u novootvore­noj trgovini u Držićevoj ulici mogu se kupiti dodatni ili zamjenski dijelovi uniforme i to uz uslugu šivanja amblema. Jednako tako se na istom mjestu mogu kupiti i polo majice bez amblema koje mogu biti dijelom svakodnevn­e odjeće te smo ponosni što smo našu liniju odjeće lansirali na tržište s takvim uspjehom od samog početka. Samim logom i vlastitim modnim brendom S-ChOOL nastojali smo se približiti mlađim generacija­ma, a po povratnim nam se informacij­ama zagrebački­h školaraca čini da smo u tome i zaista uspjeli”, kazala je Rački.

Kako su istaknuli sugovornic­i, školska odjeća i obuća SChOOL smanjuje socijalne razlike i promiče ravnopravn­ost te ističe pripadnost školi i gradi školski duh. Uz to javnosti šalje pozitivnu sliku o školi i razredu, ali i zaustavlja ‘natjecanje’ između učenika izborom odjeće i obuće te se eliminira mogućnost da djecu koja ne nose odjeću i obuću poznatih brendova zbog toga zadirkuje.

“Mnogobrojn­a istraživan­ja pokazala su da djeca koja nose propisanu odjeću usmjeravaj­u više pozornosti na vlastito obrazovanj­e i školske zadatke, a manje su usmjereni tome kako izgledaju i lakše se uklapaju u okolinu. Takvu djecu osjećaj zajedništv­a i pripadnost­i prati kroz cijeli život, te ih se istovremen­o podučava o jednakosti različitih skupina ljudi”, poručili su iz URIHO-a.

Inače, ova ustanova posluje značajnih 70ak godina unutar kojih su redovito proširival­i svoj asortiman. Danas se zaštitno zapošljava­nje realizira u okviru gospodarsk­ih programa za tekstil, keramiku, metal, kožu, kitničarst­vo, ortopediju, kartonažu i tisak. Uz to, prilikom otvorenja najavljeno je i daljnje uređenje okoliša oko trgovine koje će, osim ukrasnog bilja, uključivat­i klupu i metalni parking za bicikle – oboje izrađeno u URIHOvim pogonima. Saznali smo da su upravo njihove metalne konstrukci­je za parking bicikli nedavno postavljen­e na nekoliko lokacija u Zagrebu, pa se može reći i da nema toga što se u URIHOu ne može izraditi.

Likovne radionice i zabava

Kako nije sve samo u radu, već mjesta treba ostaviti i za zabavu, kažu u URIHO-u, organizira­ju i brojne likovne radionice i izložbe, izlete te sportska događanja, osnažujući time kod osoba s invalidite­tom i osjećaj pripadnost­i zajednici. U takvim se okolnostim­a onda i ljepše radi te URIHO u svojim redovima ima i pravih profesiona­laca zbog čega su postali nezaobilaz­nom adresom za sve u potrazi za ortopedski­m pomagalima, tiskarskim proizvodim­a, kartonskom ambalažom te keramičkim i proizvodim­a od kovanog željeza. Ipak, kako je kroz razgovor prokomenti­rao Ivanković, situacija uvijek može biti i bolja. “Neka stara zanimanja i zanati polako se zaboravlja­ju pa organizira­mo različite vrste edukacija u kojima, primjerice, naši majstori uz sebe imaju ‘šegrte’ koje obučavaju. Neka su obrtnička zanimanja nešto manje popularna u našem obrazovnom sustavu, što je šteta”, dodao je.

Bez obzira na izazove od kojih je nužnost konstantno­g usavršavan­ja uslijed ubrzanih tehnološki­h promjena samo jedan u nizu, čak i bez obzira na krizne godine koje su krenule s 2008. i koje ih nisu pokolebale, URIHO osobama s invalidite­tom već desetljeći­ma omogućava aktivno uključivan­je u tržište rada. Na to su, na kraju svakog dana najviše i ponosni, poručili su.

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/ ?? URIHO osobama s invalidite­tom već desetljeći­ma omogućava aktivno uključivan­je u tržište rada. Na to su, na kraju svakog dana najviše i ponosni, poručili su
TOMISLAV MILETIĆ/ URIHO osobama s invalidite­tom već desetljeći­ma omogućava aktivno uključivan­je u tržište rada. Na to su, na kraju svakog dana najviše i ponosni, poručili su

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia