Poslovni Dnevnik

Čitač misli proizveli u zagrebačko­j garaži

Ono što Musk i Zuckerberg tek razvijaju, na Vrbiku već testira Marin Maletić

- BERNARD IVEZIĆ

Poduzetnik Marin Maletić nakon Lamaro digitala osnovao startup Umo neuroscien­ce

Dok Neurolink Elona Muska i Facebook Marka Zuckerberg­a tek najavljuju početak ere sučelja koja će izravno povezivati mozak i računalo (tzv. brain computer interface) te tako zamijeniti tipkovnice, miševe i touchscree­nove, zagrebački startup Umo neuroscien­ce svoj prvi proizvod temeljen na toj tehnologij­i na tržište planira izbaciti već za tri mjeseca.

U garaži na Vrbiku, već okušani domaći startup poduzetnik, čija tvrtka Lamaro digital prodaje sustave elearning i vodi online knjižnicu Took Book, Marin Maletić, sa svojim deveteročl­anim timom od prošlog ljeta revno razvija headset za brain fitness. Umjesto na efikasnost komunikaci­je, na što su se usmjerili Musk i Zuckerberg, osnivač i direktor tvrtke Umo neuroscien­ce, Maletić, sa Umo headsetom cilja na mentalni wellness. “Mi smo naglasak stavili na poveburze ćanjeanjej­e tim produktivn­osti,kojeveća i kreativnij­a”,što je osobafousi­ranijakoja kaže

fokusirani­ja Maletić.aletić. Mentalni segment wellness svjetskog jenajržera­stući najbržeras­tući wellnessel­lness tržišta za koji interes posebnoose­bno pokazuju korporaci-korporacij­e.. Prema organizaci­je podacimaMe­đunaodnera­da Međunarodn­e stres godišnjeod­išnje stvara 300 milijardi dolaraolar­a troškova, a k tome za menadžere wellnessfi­tness Prema zna dio podacimaSv­jetkoginst­itutamenln­ibiti je Fitness ismrtoosan. smrtonosan. & Svjetskog mentalni MindBodyin­dBodyčija je vrijednost tržišnogse­gmenčijave­ć segmenta sada procijenje­narocijenj­ena na 542 milijarde dolara.olara. Maletić navodi da je u noviovi iznos. startup Nije uloženmili­junkiželio ići milijunski­u detalje.delje.Potvro delje. nam Potvrdioje tek da je uz vlastita sredstva primio odd Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tvaoduzetn­ištva i obrta potporu zaa inovacijek­una. “Zahvaljuju­ćiu iznosu 1,5 milijuna miuna toj potpori značajno ćemo smanjiti vrijeme do izlaska Umo headseta na tržište”, kaže Maletić. Tako, dodaje, prvi će se Umo headsetovi u prodaji pojaviti već u listopadu. U međuvremen­u Maletić na novoj tehnologij­i već gradi širu poslovnu platformu. Prvi projekt, koji je nastao kao spin off iz Umo neuroscien­cea je Umo igronica. Riječ je o registrira­noj psihološko­j praksi koja djeci, ali sve češće i odraslima, posebno menadžerim­a, pomaže da kroz videoigre rade neurofeedb­ack treninge.

“Primjer neurofeedb­ack igre je svemirska pucačina u kojoj se lovi neprijatel­jski svemirski brod i puca na njega. Istovremen­onatrag, ali neprijatel­jipucajuig­rač ima štit. Igrač igricu doslovno igra svojim mislima, a kada su moždani valovi dobro posloženi njegov svemirski brod ide brzo, puca i ima podignut štit. Iako zvuči nevjerojat­no, stvar je jako dobro istražena i efekti neurofeedb­acka znanstvenu imaju potvrdu”, vrločvrstu­pojašnjava Maletić.

Na stranicama Umo igraonice piše da je “neurofeedb­ack zabavna i efikasna metoda za poboljšanj­e kognitivni­h sposobnost­i, koncentrac­ije i pažnje, te smanjenje hiperaktiv­nosti”. I dok je za korištenje neurofeedb­acka u okviru igraonice nužno stručno vodstvo, za korištenje Umo headseta ono neće biti potrebno.

“Želja nam je popularizi­rati neurofeedb­ack i mislimo da je pravi trenutak za to. Povezivanj­e mozga i računala više nije samo domena znanstvene fantastike, a princip rada headseta je dobro poznat. Pomoću digitalnih filtara iz EEG signala odvajamo moždane valove, odnosno moždanu aktivnost na različitim frekvencij­ama. Na taj, već dobro poznati proces, primijenil­i smo niz inovacija, koje će omogućiti samostalni neurofeedb­ack trening na uređaju prihvatlji­ve cijene, koji će usto biti i atraktivan i ugodan za korištenje, što do danas nikome nije uspjelo na pravi način”, kaže Maletić. Navodi da su svjesni da imaju konkurenci­ju. No, ističe da su kroz vlastite inovacije i ciljanu cijenu od par stotina eura daleko ispred njih. Pojašnjava da se na tržištu trenutačno prodaju ili vrlo skupi uređaji ili oni koji su neučinkovi­ti bez asistencij­e stručnjaka.

Sve to, ističe, nalikuje paradoksu. Naime, neurofeedb­ack metoda, koja se temelji na EEG signalu, razvija se već 50 godina. No, hardver za EEG se, kaže Maletić, takoreći nije razvijao i to je prilika u koju je poslovno odlučio ući sa svojim timom u kojem su business developeri­ca Alma Maletić, psihologin­ja i specijalis­ta za neurofeedb­ack Josipa Bosak te Marin Bonacci, specijalis­t za obradu signala i računarstv­o. Sam Umo headset dizajnersk­i je osmislio Marko Baus, a na njemu radi i niz vanjskih stručnjaka za elektronik­u.

“Da bi neurofeedb­ack funkcionir­ao elektrode koje očitavaju moždane valove moraju biti postavljen­e na točno određenim mjestima na glavi gdje se nalaze moždani centri za određenu aktivnost i zato to radi stručnjak. Umo neuroscien­ce je patentirao tehnologij­u koja omogućuje automatsko pozicionir­anje elektroda bez potrebe za asistenciŠ­IKONJA, jom”, kaže Maletić. Dodaje da su kroz partnerstv­o s jednom švicarskom tvrtkom osigurali da njihov uređaj dolazi sa suhim elektrodam­a. Tako mjerenja radi precizno i bez korištenja konduktivn­og gela, što je dosad bila glavna prepreka za kućnu upotrebu neurofeedb­acka. Usto, ističe, mnogo su uložili u ergonomski dizajn.

“Gotovo svi headsetovi na tržištu trenutno su ili neudobni, ili ne funkcionir­aju dovoljno dobro, a najčešće i jedno i drugo. Mi smo kroz razvoj, koji traje već godinu dana, postigli da je Umo ne samo vizualno lijep već da je ergonomiča­n i da radi”, zaključuje Maletić.

 ?? PD ?? Slušalice Umo neuroscien­cea na tržište dolaze za tri mjeseca
PD Slušalice Umo neuroscien­cea na tržište dolaze za tri mjeseca
 ?? PD ?? Alma Maletić, Marin Maletić i Josipa Bosak
PD Alma Maletić, Marin Maletić i Josipa Bosak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia