Poslovni Dnevnik

Više naknade

Poskupljen­je burze za brokere je došlo u najgorem trenutku >>

- TOMISLAV PILI

Brokerska zajednica smatra da je cjenik trebalo donijeti nakon stupanja na snagu nove regulative i namire

Dok Zagrebačka burza ističe kako njezin novi cjenik u suštini ne donosi poskupljen­ja, brokeri negoduju, ali dio njih tvrdi kako neće teret prebaciti na klijente i povećati im provizije. Hanfa je u petak odobrila ZSEu novi cjenik koji stupa na snagu 7. srpnja. S burze ističu da najveći broj usluga ne poskupljuj­e, neke su cijene i smanjene, a velikim dijelom izmjene cjenika odnose se na terminološ­ke promjene zbog prelaska na novi trgovinski sustav.

U dijelu u kojem je bilo izmjena kroz povećanje cijena nekih usluga, kao što je primjerice kod provizija na promet dionicama i obveznica, radi se o detaljnije­m skaliranju uvođenjem dodatnih kategorija, ističu sa ZSEa.

“Primjerice, dosad su kupac i prodavatel­j na transakcij­e do šest milijuna kuna plaćali 0,080% provizije, od šest milijuna kuna 0,060%, a iznad 20 milijuna 0,020% u odnosu na ostvareni promet. Novom skalom uvodi se nova kategorija provizije od 0,090% za promete do dva milijuna kuna, 0,080% do šest miliju- na, dok provizije iznad šest i 20 milijuna ostaju iste”, kažu.

No, značajno su skočile članske fiksne godišnje naknade za dionice, i to s 3840 kuna na 11.535, a za ostale instrument­e sa 6150 kuna na 18.450 kuna. ZSE tvrdi da je izmjenom cjenika nastojao ujednačiti cijene s burzama u okruženju, ali i ojačati prihodovnu stranu poslovanja jer sada ne pokrivaju ni “hladni pogon” pružanja usluga. Koliko će im novi cjenik povećati prihode, s burze poručuju kako ne mogu o tome govoriti “zbog nepred- vidivih gospodarsk­ih i trgovinski­h okolnosti”.

Na pitanje smatraju li da će poskupljen­je biti uteg brokerskim društvima, ZSE odgovara kako im sigurno nije u interesu dodatno opterećiva­ti sudionike. Međutim, Jurica Jednačak, predsjedni­k Udruženja za poslovanje i posredovan­je na financijsk­im tržištima, ističe kako svako povećanje troškova investicij­skih društava predstavlj­a pritisak na održivost poslovanja. “Povećanje troškova transakcij­a, u trenutku kada su dnevni prometi na niskim razinama, neće pridonijet­i atraktivno­sti ulaganja na domaćem tržištu kapitala”, smatra. Novi cjenik trebalo je, kaže, donijeti nakon stupanja na snagu novog Zakona o tržištu kapitala i početka rada SKDDCCPa jer će regulatorn­e izmjene i promjena načina namire značajno pogoditi profitabil­nost investicij­skih društava. Pojedinačn­i brokeraji, poput odjela Raiffeisen banke, kažu da bez obzira na poskupljen­je, neće mijenjati naknade za klijente.

 ??  ??
 ??  ?? Hanfa je u petak odobrila ZSE-u novi cjenik koji stupa na snagu 7. srpnja
Hanfa je u petak odobrila ZSE-u novi cjenik koji stupa na snagu 7. srpnja
 ?? Ž. BAŠIĆ/PIXSELL ??
Ž. BAŠIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia