Poslovni Dnevnik

Najvećih 100 na burzi vrijedi rekordnih 17,4 bilijuna dolara

Najvećih 100 na burzi vrijedi rekordnih 17,4 bilijuna dolara Uspon Tijekom ove godine tržišna kapitaliza­cija porasla 1,86 bilijuna dolara

-

Treću godinu u istraživan­ju PwC-a Amerika je zastupljen­a s 55 kompanija i 63 posto kapitaliza­cije

Tržišna kapitaliza­cija 100 najvećih svjetskih kompanija ove je godine, ponajviše zahvaljuju­ći američkim poduzećima, porasla za 1,86 bilijuna dolara ili 12 posto u odnosu na kraj ožujka 2016., te je dosegnula rekordnu vrijednost od 17,4 bilijuna dolara, objavila je konzultant skakuća Pri ce w ate rh o u se C o o p e r s( P wC ).

Pritom su za gotovo 70 posto rasta zaslužne američke kompanije zbog dobrih gospodarsk­ih uvjeta prije i poslije predsjedni­čkih izbora u SADu. S druge strane, Europa je uspjela zaustaviti dvije godine pada vrijednost­i, ali se njezin udio i dalje razmjerno smanjuje.

Apple najuspješn­iji

Treću godinu zaredom, navodi se u istraživan­ju, SAD je zastupljen s više od polovice 100 najvećih svjetskih poduzeća, točnije 55 kompanija sa 63 posto ukupne tržišne kapitaliza­cije. Apple je i ove godine, šeste zaredom, najuspješn­ije poduzeće budući da su povećali vrijednost za 149 milijardi američkih dolara ili za više od 25 posto u usporedbi s 2016.

Slijedi Amazon koji je povećao svoju tržišnu kapitaliza­ciju za više od 50 posto u 2017. godini. Facebook, Bank of America i JPMorgan Chase također su snažno utjecali na rast SADa. Tehnološki sektor drugu godinu zaredom prednjači nad financijsk­im sektorom, potvrđujuć­i trajnu privlačnos­t tehnološki­h poduzeća. Tri najveća svjetska podu- zeća i dalje su iz tehnološko­g sektora: Apple, Alphabet i Microsoft.

Europa se još nije oporavila

Europska se poduzeća, s druge strane, još nisu u potpunosti oporavila od financijsk­e krize te su tijekom prošlog desetljeća iskusila nagle poraste, ali i nestabilno­sti. Europa je stoga zastupljen­a sa samo 22 poduzeća, devet manje nego 2009. godine, odnosno 19 manje nego 2008., a na nju otpada samo 17 posto sveukupne tržišne kapitaliza­cije, u odnosu na 36 posto 2008. godine.

Ukupna tržišna kapitaliza­cija Kine i Hong Konga porasla je za 14 posto u odnosu na prošlu godinu te, kao i lani, imaju 11 poduzeća na popisu 100 najvećih. Pritom su Tencent i Alibaba trenutno na 11. i 12. mjestu te su na rubu ulaska u 10 najvećih svjetskih kompanija.

 ?? REUTERS ?? Tehnološki sektor već drugu godinu prednjači pred financijsk­im
REUTERS Tehnološki sektor već drugu godinu prednjači pred financijsk­im

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia