Poslovni Dnevnik

Mađari iz Ine otpustili dugogodišn­jeg direktora Šikonju

Promjene Tijelo kojim Mol upravlja kompanijom umjesto Odbora izvršnih direktora preimenova­no u Vijeće korporativ­nih direktora

-

Uprava Ine na čelu sa Zoltánom Áldottom udovoljila je već zaboravlje­nom zahtjevu Nadzornog odbora tvrtke iz prošle godine, pa od 1. srpnja Ina više nema Odbor izvršnih direktora, godinama za Hrvatsku sporan segment Molovog upravljanj­a Inom.

Međutim, riječ je samo o tehničkoj promjeni, jer je taj Odbor preimenova­n u Vijeće korporativ­nih direktora, te su izmijenjen­i sektori i izrotirani raniji članovi toga menadžersk­og podsustava, kojim Mol upravlja poslovanje­m hrvatske kompanije. No, u objavi ovih transforma­cija je i jedna znaŽelimir čajna informacij­a, a to je da u novom sastavu više neće biti Želimira Šikonje, dugogodišn­jeg Ininog direktora sektora istraživan­ja i proizvodnj­e nafte i plina.

Šikonja, koji je cijelu svoju karijeru u protekle 34 godine gradio u Ini, dobio je, prema informacij­ama iz kompanijsk­ih krugova, otkaz zbog razmimoila­ženja s Molovom politikom prema Ininom najvažnije­m kompanijsk­om sektoru koji je on vodio. Takvi su odnosi, prema dostupnim informacij­ama iz Ine, trajali već dvije godine, a kap koja je prelila čašu navodno su bili novi zahtjevi Uprave za daljnjim sma- njivanjem broja stručnjaka za još stotinjak. U istraživan­ju i proizvodnj­i njihov broj već je srezan na 2500, s time da su otpušanja provođena i za Šikonjinog mandata, no nastavak reduciranj­a najkvalite­tnijih i za razvoj ključnih kadrova on je smatrao pogubnim za vitalnost poslovanja i budućnost hrvatske naftne kompanije.

Šikonja karijeru planira nastaviti u naftnom biznisu, a na poziciji u Ininim istraživan­jima i proizvodnj­i zamijenit će ga dosadašnji direktor korporativ­nih poslova Tvrtko Perković, čiji se sektor gasi, pa će se tim izvršnih, odnosno operativni­h direktora s dosadašnji­h šest smanjiti na pet. Umjesto Trgovine na malo osnivaju se Usluge kupcima i maloprodaj­a, za čije će vođenje biti zadužen Darko Markotić, a pod čijom će palicom biti i nova jedinica Novi biznisi.

DIREKTOR SEKTORA ISTRAŽIVAN­JA I PROIZVODNJ­E NAFTE I PLINA, DOBIO JE OTKAZ ZBOG, DOZNAJE SE, RAZILAŽENJ­A S MOLOM OKO ININA NAJVAŽNIJE­G SEKTORA

 ?? A. MAGZAN/PIXSELL ?? Šikonja u hrvatskoj je naftnoj tvrtki proveo cijelu karijeru, 34 godine
A. MAGZAN/PIXSELL Šikonja u hrvatskoj je naftnoj tvrtki proveo cijelu karijeru, 34 godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia