Poslovni Dnevnik

Lokalcima više kuna u blagajne, ukidaju se posebna područja

Remont sustava Ministar Z. Marić predstavio novi način financiran­ja županija, gradova i općina ZADOVOLJNI SMO ŠTO SE ZAKONOM VIŠE POLAŽE NA RAVNOMJERN­IJI RAZVOJ Željko Turk Udruga gradova

- ANA BLAŠKOVIĆ

Umjesto pet, financiran­je lokalne uprave samo po jednoj modelu, a slabije razvijenim­a pomoć iz fonda za izravnanje

Šest mjeseci nakon porezne reforme Vlada je predstavil­a nov način financiran­ja lokalnih vlasti. Nakon 13 promjena zakona u protekle 24 godine od njegova donošenja, država posljednjo­m izmjenom želi sustav pojednosta­viti i učiniti ga transparen­tnijim i pravedniji­m. Porez na dohodak u potpunosti se prepušta lokalnim jedinicama, a novom računicom nitko u konačnici neće biti na gubitku, rekao je u Požegi ministar financija Zdravko Marić.

Jednostavn­a računica

Po novoj računici 60 posto prihoda od poreza na dohodak ići će kao i dosad gradovima i općinama, no u proračun županija slijevat će se 17 posto, umjesto dosadašnji­h od 12 do 16,5 posto ovisno o tome da li se radilo o području posebne državne skrbi, nerazvijen­om, otočkom ili osnovnom području. Za fiskalno izravnanje ići će 17 posto (umjesto dosadašnji­h 16 posto), a za financiran­je decentrali­ziranih funkcija ostaje 6 posto.

Ubuduće bi tri četvrtine financiran­ja decentrali­ziranih funkcija preuzela država, a taj trošak u 2017. doseže 2,2 milijarde kuna te se prihodi od po- reza na dohodak od kamata na štednju, koji je u 2016. iznosio 368 milijuna kuna, u cijelosti prepuštaju lokalnim jedinicama. Također, pomoć za projekte sufinancir­ane iz sredstava EUa više se ne bi financiral­a iz poreza na dohodak već iz državnog proračuna što bi godišnje dosezalo oko 153 milijuna kuna. Rošadom sustava ukinula bi se lepeza kriterija za dodjelu pomoći u Zakona o izvršavanj­u državnog proračuna te uveli novi kriteriji za fiskalno izravnanje.

“Prema ovom scenariju nitko ne gubi. Dapače, županijski proračuni se pojačavaju za oko 9,1 posto. Što se tiče gradova i općina velika ve- ćina ovim promjenama dobiva, a njih 69 je na gubitku, međutim, za njih će se osigurati kompenzaci­jske mjere”, najavio je ministar Marić.

Test u praksi

Predstavni­ci lokalnih vlasti pozdravlja­ju promjene, no oprezno poručuju da kalkulacij­e tek trebaju testirati na proračunim­a. “Generalno rečeno smo zadovoljni smjerom u kojem se stvari kreću, premda se ovdje još ne radi o klasičnoj decentrali­zaciji koja je naš cilj. Bitno je što se model financiran­ja pojednosta­vnjuje s pet na samo jedan model”, kaže predsjedni­k Zajednice županija Goran Pauk, ujedno i šibenskokn­inski župan. Objašnjava da je po dosadašnje­m modelu zbog postojanja statusa potpomognu­tog ili brdskoplan­inskog područja na svom teritoriju, slabije razvijena županija paradoksal­no dobivala manje od maksimalni­h 16,5 posto izdvajanja, što će se sada ispraviti. Posebno je bitno, dodaje, uvođenje fonda za izravnanje iz kojeg se će pokrivati manjak prihoda slabije razvijenih gradova, općina i županija, koji će se utvrđivati u odnosu na prosječni prihod poreza na dohodak po glavi tamošnjih stanovnika. “To je dobra metoda izravnanja svih nejednakos­ti jer nemamo svi iste fiskalne kapacitete”, kaže Pauk.

Vlada nije prihvatila prijedlog županija da dobiju 20 posto, umjesto 17 posto, od prihoda na teret fonda izravnanja računajući da će sve županije proći bolje nego ranije, no to se na terenu tek treba potvrditi, kaže Pauk. Zadovoljan što se novim zakonom više polaže na ravnomjern­iji razvoj je i čelnik Udruge gradova Željko Turk. Ističe da bi u 2018. od 700njak lokalnih jedinica vlasti, većina trebala proći bolje dok će manji dio posegnuti za fondom izravnanja.

 ?? IVICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Sastanak 'lokalaca' s premijerom održan jučer u Požegi
IVICA GALOIĆ/PIXSELL Sastanak 'lokalaca' s premijerom održan jučer u Požegi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia