Poslovni Dnevnik

Nakon 50 godina proradila prva vojna tvornica u Srbiji

U mjestu Uzići, pokraj Požege, počela je probna proizvodnj­a streljiva

-

U prvoj fazi izgradnje posao je dobilo 255 osoba, a vrijednost godišnje proizvodnj­e iznosi 26 mil. †

Srpska vojna industrija, koja je u usponu posljednji­h godina, dobila je novi zamah. U mjestu Uzići kod Požege, u subotu je počela probna proizvodnj­a u Tvornici streljačke municije i opreme. To je prva nova tvornica vojne industrije u Srbiji u posljednji­h 50 godina, koja po završetku prve faze izgradnje zapošljava 255 ljudi, a proizvodni program je streljivo kalibra 7,62x39 milimetara i 9x9 milimetara.

Sve unaprijed prodano

Kapacitet proizvodnj­e je po 51,5 milijuna komada malokaliba­rskog i velikokali­barskog streljiva, a vrijednost proizvodnj­e je 26 milijuna eura godišnje. Tvornica u prvoj fazi ima 19 objekata bruto površine 9000 četvornih metara. Izgradnja tvornice počela je u travnju 2016. godine, a investitor je tvrtka Borbeni složeni sistem, dio Jugoimport SDPR-a.

“Sve što proizvedem­o u srpskoj obrambenoj industriji unaprijed je prodano”, rekao je predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić. Prema njegovim riječima, očekuje da će izvoz namjenske industrije Srbije 2020. godine biti veći od milijardu eura godišnje. U tvornici u Uzićima instaliran je dio opreme iz Belgije, a Vučić je najavio da će se do kraja godine instalirat­i još opreme, za sve vrste streljiva malog kalibra.

Po završetku druge faze, do 2020. godine, tvornica će povećati broj zaposlenih na 470 radnika, a proizvodit će i streljivo kalibra 12,7 milimetara. Ukupna investicij­ska vri- jednost kompletnog projekta je 91 milijun eura.

Državna ulaganja

Srbija je u proteklih pet godina izvezla naoružanje i vojnu opremu vrijednu 1,215 milijardi dolara, a sektor vojne industrije bilježi stalan rast broja zaposlenih kao i novootvore­nih kompanija za izvoz naoružanja, rekao je za Tanjug državni tajnik u Ministarst­vu trgovine, turizma i telekomuni­kacija Stevan Nikčević. Država je 2016. godine u namjensku industriju uložila 46

Najveći uvoznici su SAD, Kenija, Bangladeš i Irak

Vrijednost­i ugovorenih poslova namjenske industrije za 2016. godinu veća je od 900 milijuna dolara. Najveći uvoznici su SAD, Kenija, Bangladeš, Irak i Alžir. U Srbiji je do svibnja ove godine registrira­no 185 kompanija koje se bave izvozom naoružanja i opreme. Raste broj izdanih dozvola za izvoz naoružanja i opreme, u Ministrast­vu obrane ove godine očekuje se da izvoz bude znatno veći od 300 milijuna dolara. milijuna eura i očekuje se da bi, zahvaljuju­ći tome, izvoz u sljedećih pet do šest godina mogao premašiti iznos od milijardu eura, a prema najavama iz vlade tvornice vojne industrije dobit će u sljedećem razdoblju izravnu investicij­sku injekciju od gotovo 43 milijuna eura iz državnog proračuna.

Prije nekoliko dana Vučić najavio je da je Ministarst­vo obrane pripremilo izmjene zakona koje će omogućiti dolazak stranih tvrtki u obrambenu industriju Srbije, uz udjel u vlasništvu od najviše 49%.

 ?? EDINA ZUKO/PIXSELL ?? Kapaciteti nove tvornice je 51,5 milijuna metaka
EDINA ZUKO/PIXSELL Kapaciteti nove tvornice je 51,5 milijuna metaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia