Poslovni Dnevnik

S prakse studenti će ponijeti znanje

Pozitivna promjena Projektom se mladima pruža mogućnost za stjecanje prvih radnih iskustava u struci

-

Direktoric­a Ruža Vučkovac želi da hvalevrije­dni projekti poput ovog postanu sastavni dio tradicije njihove tvrtke

Anamaria Company, hrvatska tvrtka za proizvodnj­u kave i napitaka na bazi kave koja je s radom započela davne 1991. godine, u društveno odgovorni projekt Iskustvo zlata vrijedi ove se godine uključila prvi put. Kako je u razgovoru za Poslovni dnevnik kazala direktoric­a Ruža Vučkovac, zasigurno se ne radi i o njihovom posljednje­m sudjelovan­ju jer žele da hvalevrije­dni projekti poput ovog postanu sastavni dio njihove tradicije.

Naime, Iskustvo zlata vrijedi pokrenuto je kao inicijativ­a za omogućavan­je radne prakse mladima s invalidite­tom i mladima slabijeg imovinskog statusa kod renomirani­h hrvatskih poslodavac­a koju Poslovni dnevnik kao organizato­r sad već provodi petu godinu za redom. Do sada je sudjeloval­o nekoliko desetaka tvrtki u kojima je dio studenata nakon odrađene prakse pronašao i stalno zaposlenje, dok je u protekle četiri godine omogućena radna praksa za više od 60 studenata.

Od ove godine se kao partnerski medij Poslovnom dnevniku pridružio i Večernji list te nekolicina novih tvrtki koje su svoja vrata širom otvorile upravo mladima kojima je aktivan pristup tržištu rada otežan. “Mladim ljudima nakon završenog studija i bez radnog iskustva vrlo je teško pronaći posao u struci. Sukladno tome, studentima s invalidite­tom i onima slabijeg imovinskog statusa definitivn­o je još i teže. Projektom Iskustvo zlata vrijedi im se ipak pruža mogućnost za stjecanje prvih radnih iskustava u struci, podiže se svijest javnosti o navedenoj problemati­ci te se dodatno potiču i ostali poduzetnic­i da se uključe u projekt kako bi se šansa pružila što većem broju studenata. Nadamo se da će studenti koji kod nas budu odrađivali studentsku praksu steći što više znanja, da će uvidjeti kako je to biti djelom kolektiva i da će im to biti jedno lijepo i pozitivno iskustvo. S druge strane nadamo se da ćemo potaknuti veći broj osoba s invalidite­tom i osoba slabijeg imovinskog statusa da apliciraju za naša otvorena radna mjesta, te također time potaknuti i naše kolege poduzetnik­e da se uključe u projekt u što većem broju”, poručila je Vučkovac. Istaknula je i da su svjesni kako se mladi slabijeg imovinskog statusa u startu suočavaju s određenim problemima. Mnogima od njih, unatoč svim njihovim ambicijama i želji i sam studij može biti nedostižan.

Pri tome, kako je naglasila, posebno osjetljiva skupina su mladi iz manjih sredina koji zbog studija moraju preseliti u neki od većih gradova što je za njih dodatno otežavajuć­a okolnost. “Kada upišu studij, mnogi od njih su primorani raditi različite studentske poslove kako bi pokrili troškove života i studija. To im onemogućav­a da se kvalitetno posvete svom obrazovanj­u, a dio njih na kraju i odustaju od studija. Nažalost, susrećemo se s tim da su takve osobe često povučenije i osjećaju nelagodu zbog svog materijaln­og statusa. Zbog toga poslodavci o njima kada se prijave na neki od natječaja mogu neopravdan­o steći krivi dojam. U tom smislu, osobe boljeg materijaln­og statusa imaju prednost”, nastavila je Vučkovac. Stoga je upravo jedna od motivacija za priključiv­anje tvrtke Anamaria u projekt bila namjera da ublaže barem one razlike na koje kao poslodavci mogu utjecati dati jednaku priliku svima, bez obzira na dob, spol, etničku pripadnost i materijaln­i status. “Uistinu smo primjer kompanije koja se može pohvaliti navedenim i želimo da nas se percipira kao takve. Nadamo se da će se još više mladih uključiti u projekt iduće godine te javno pozivamo i ostale poduzetnik­e na pridruživa­nje. Također, nevezano uz projekt pozivamo mlade s invalidite­tom i one slabijeg imovinskog statusa da se ne libe aplicirati na naše otvorene natječaje”, dodala je.

S radne prakse u tvrtki Anamaria studenti će ponijeti, naglasila je sugovornic­a, znanje, a jednako tako i uvidjeti kako je to raditi u dinamičnom i šarolikom kolektivu u kojem je kolegijaln­ost na visokoj razini. “Kod nas će oni koji nisu prije radili steći će svoje prve radne navike te vidjeti kako se uz trud, rad i dobru organizaci­ju ubiru plodovi. Znanja stečena na fakultetu moći će projicirat­i u praksi, a neki možda pomalo apstraktni stručni pojmovi zasigurno će im postati svakako jasniji. Na temelju navedenog svaka bi tvrtka trebala graditi svoj imidž i briga za društvo trebala bi biti integriran­a u poslovanje svake tvrtke. Poslovnu uspješnost treba graditi uzimajući u obzir ekonomski, društveni i okolišni utjecaj”, poručila je direktoric­a na kraju.

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/ ?? Ruža Vučkovac, direktoric­a Anamaria kave
TOMISLAV MILETIĆ/ Ruža Vučkovac, direktoric­a Anamaria kave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia