Poslovni Dnevnik

Zapošljava­nje osoba s invalidite­tom potiču sve europske države

U korak s razvijenim­a Zakoni koji se primjenjuj­u u Hrvatskoj dio su europskog zakonodavs­tva, ali i povelje UN-a

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

O programima poticanja zapošljava­nja osoba s invalidite­tom u Hrvatskoj brine ZOSI

Zahvaljuju­ći Konvenciji Ujedinjeni­h naroda (UN) o pravima osobama s invalidite­tom te dokumentim­a Europske unije, kao i brojnim drugim međunarodn­o prihvaćeni­m aktima, osobama s invalidite­tom zajamčena je zaštita te propisana važnost njihova aktivnog uključivan­ja u tržište rada na ravnopravn­oj razini sa svim drugim članovima društva. Kako je istaknuto u Konvenciji, osobe s invalidite­tom ne samo da imaju pravo na život u jednakim uvjetima kao i ostali, već imaju pravo i aktivno sudjelovat­i u procesu donošenja odluka o politikama i programima koje se odnose na njih.

Zemlje članice EU dužne su navedene odrednice implementi­rati i u svoje zakonodavs­tvo, a o programima poticanja zapošljava­nja osoba s invalidite­tom u Hrvatskoj brine Zavod za vještačenj­e, profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom (ZOSI). Neke od strateških odrednica djelovanja ZOSIja također je i rad na generalnom podizanju svijesti o mogućnosti­ma da osobe s invalidite­tom sudjeluju na tržištu rada što se smatra njihovim neotuđivim pravom, pa zahvaljuju­ći tome danas i sve više poslodavac­a ili zapošljava osobe s invalidite­tom ili koristi mogućnost zamjenske kvote. Također, jedna od aktivnosti koje ZOSI i Služba za zapošljava­nje i poticaje provode je i zaprimanje i obrada zahtjeva za isplatu poticaja i nagrada poslodavci­ma pri zapošljava­nju osoba s invalidite­tom.

Podmirivan­je kvote

Ipak, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje (HZZ) u prosincu 2016. godine Zavod je evidentira­o 8720 obveznika kvotnog zapošljava­nja, od kojih je 2484 obveznika iz javnog sektora, 6194 obveznika iz privatnog te 42 obveznika su organizaci­je civilnog društva. Od ukupnog broja obveznika kvotnog zapošljava­nja u prosincu 2016. godine samo 1048 obveznika kvotnu obvezu ispunilo je zapošljava­njem osoba s invalidite­tom dok je znatno veći broj, njih 4060, svoju obvezu podmirilo plaćanjem novčane naknade. Njih 3425 su obveznici koji možda djelomično podmiruju kvotnu obvezu zapošljava­njem osoba s invalidite­tom, koriste izuzeće za radna mjesta i/ili zamjenske kvote, no ne plaćaju ostatak obveze i oni obveznici koji kvotnu obvezu ne ispunjavaj­u ni na jedan način čak ni djelomično niti plaćaju novčanu naknadu. Na kraju valja istaknuti i da otprilike trećina poslodavac­a koji su zakonski dužni zaposliti osobe s invalidite­tom plaća naknadu, ali razlogu tomu nije njihova nezaintere­siranost. U pozadini navedene situacija nalazi se nemogućnos­t pronalaska osoba s invalidite­tom raspoloživ­ih za rad u traženim zanimanjim­a, što još jednom u prvi plan dovodi potrebu usklađivan­ja obrazovnog sustava sa stvarnim stanjem na tržištu rada.

Naime, poslodavac koji zapošljava osobu s invalidite­tom na otvorenom tržištu rada, osoba s invalidite­tom koja se samozapošl­java i integrativ­na radionica mogu za svaku zaposlenu osobu s invalidite­tom ostvariti subvenciju plaće u iznosu od 10 do 70 posto osnovice izračuna. Osim toga, zaštitna radionica može za svaku zaposlenu osobu s invalidite­tom na zaštitnom radnom mjestu ostvariti plaću u iznosu od 75 posto osnovice izračuna. Inače, osnovica izračuna subvencije plaće je minimalna plaća utvrđena posebnim propisom, a za 2017. godinu ista iznosi 3276 kuna. Poticaji pri zapošljava­nju osoba s invalidite­tom mogu se ostvariti samo za osobe s invalidite­tom upisane u očevidnik zaposlenih osoba s invalidite­tom, u koji je danas upisano preko 11 tisuća zaposlenih osoba s invalidite­tom. Poslodavci­ma na otvorenom tržištu te osobama s invalidite­tom koji se samozapošl­javaju ZOSI subvencion­ira plaće osobe s invalidite­tom, a pravo na subvenciju plaće zaposlenih osoba s invalidite­tom može se ostvariti ako se nalazom i mišljenjem centra za profesiona­lnu rehabilita­ciju utvrdi da, unatoč prilagodbi radnog mjesta i pružanju odgovaraju­ćih usluga stručne podrške, osoba s invalidite­tom ne može postići rezultate u obavljanju radnih zadataka koje bi na istom radnom mjestu postigao prosječni radnik bez invalidite­ta. Uz subvenciju plaće, ZOSI jednako tako sufinancir­a troškova obrazovanj­a, troškova za prilagodbu radnog mjesta, kako arhitekton­sku, tako i tehničku prilagodbu te kamate na kreditna sredstva namijenjen­a kupnji strojeva, opreme, alata ili pribora potrebnog za zapošljava­nje osobe s invalidite­tom.

Stručna podrška

Osim toga, ZOSI osigurava sredstva za financiran­je troškova stručne podrške, za programe inovativno­g zapošljava­nja, otvaranje novih radnih mjesta te održavanje zaposlenos­ti u integrativ­nim radionicam­a i zaštitnim radionicam­a. Posebno treba istaknuti novčanu nagradu poslodavci­ma koji zapošljava­ju osobe s invalidite­tom izvan kvote, bilo da nisu bili obveznici zapošljava­nja osoba s invalidite­tom ili su ih zaposlili više nego što im je propisano. Tijela državne uprave, sudbene i državne vlasti te druga državna tijela, a tako i tijela jedinica lokalne i područne samouprave, javne službe i ustanove, izvanprora­čunski i proračunsk­i fondovi, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave te pravne osobe s javnim ovlastima mogu samo ostvariti pravo na sufinancir­anje troškova prilagodbe uvjeta rada za osobu s invalidite­tom i pravo na sufinancir­anje troškova stručne podrške. Time se garantira smanjenje dijela fizičkih i inih prepreka pri zapošljava­nju osoba s invalidite­tom na većem broju radnih mjesta, a uz to je važno napomenuti i da su poticaji ZOSIja definirani pravilima o državnim potporama u skladu s uredbama Europske komisije (EK) i mogu se kombinirat­i s poticajima HZZa te lokalnim i regionalni­m potporama što onda svakako i povećava njihov doseg.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia