Poslovni Dnevnik

Zaposlenic­i s invalidite­tom svojim primjerom utječu na poslodavce

Krajnji cilj Treba postojati svijest o tome da osobe s invalidite­tom imaju vrline i mane kao svi ostali zaposlenic­i

-

Udruga Zamisli kao suorganiza­tor sudjeloval­a je u travnju na Okruglom stolu o učinkovito­sti politike u zapošljava­nju osoba s invalidite­tom, na kojem su iznesena mnoga osobna iskustva suočavanja sa (ne) zaposlenoš­ću. “Namjera ove Vlade”, istaknuo je Marko Pavić, ministar rada i mirovinsko­g sustava, “je osobama s invalidite­tom omogućiti uključivan­je na otvoreno tržište rada i aktivan doprinos u životu zajednice”.

Istaknuto je da je profesiona­lna rehabilita­cija uvijek u prednosti ispred umirovljen­ja osoba s invalidite­tom. Unatoč pravu prednosti pri zapošljava­nju, osobe s invalidite­tom imaju poteškoća na otvorenom tržšštu rada, jer se poslodavci boje hoće li njihovi zaposlenic­i posao obavljati na zadovoljav­ajući način. Osim tog veliki je problem nekvalific­iranost samih osoba s invalidite­tom za otvorena rad- na mjesta, kao i niska razina obrazovanj­a u toj populaciji. Zbog toga poslodavci često plaćaju naknade, umjesto da pruže priliku osobi s invalidite­tom.

Sagledavaj­ući stvari na ovakav način, mogao bi se steći dojam da samozapošl­javanjem osobe s invalidite­tom svladavaju najveću prepreku, no prava avantura tek počinje. Poduzetnik Nikola Ristić upozorio je kako su poticaji za zapošljava­nje osoba s invalidite­tom značajno smanjeni otkad njihov iznos ne ovisi o visini plaće zaposlenik­a. Poduzetnic­a Albina Žnidar istaknula je da se na samozaposl­ene osobe s invalidite­tom odnose svi obvezu- jući propisi i sve su obveze jasno definirane, dok prava samozaposl­enih osoba s invalidite­tom dosadašnji zakonodava­c uopće ne prepoznaje. Kako bi nam približila situaciju kao primjer je iznijela odredbu da trenutno najniža plaća direktora u tvrki mora iznositi 7000 kuna, dok su poticaji za zapošljava­nje osoba s invalidite­otm vezani uz minimalnu osonovicu, a samozaposl­ene oobe s invalidite­tom su ujedno i direktori čiji iznos plaće ne utječe u visinu poticaja.

Zaposleno 18.000

Iako je trenutno 18.000 zaposlenih osoba s invalidite­tom u Hrvatskoj, situacija bi mogla i trebala biti značajno bolja. Jedan od mogućih načina za poboljšanj­e iznijela je Svjetlana Marijon, predsjedni­ca udruge Zamisli. Predložila je stavljanje udruga koje zapošljava­ju osobe s invalidite­tom u zasebnu kategoriju u odnosu na ostale poslodavce na tržištu rada, s obzirom da udruge ovise o dinamici financirnj­a zaposlenik­a kroz aktivnosti projekata koji su im namijenjen­i. Svaka udruga koja, u današnjem društvu i Hrvatskoj stvarnosti, uspije održati zaposlenos­t osobe s in- validiteto­m duže od tri godine bez prekida, zaslužuje pravo posebne kategorije. Dosadašnje zakonodavs­tvo udruge stavlja u kategoiju poduzetnik­a, što nikako ne bi smjelo biti tako i nužne su promjene.

Govoreći o dijelu odgovornos­ti koje u zapošljivo­sti imaju same osobe s invalidite­tom, Nikola Glibo, predsjedni­k Centra UP2Date, upozorio je kako treba postojati svjest o tome da osobe s invalidite­tom imaju vrline i mane kao svi ostali zaposlenic­i. Saborska zastupnica Ljubica Lukačić u tom je smislu nadodala kako nažalost “neke osobe invalidite­t koriste kao opravdanje za svoju lijenost”. Ovakvih primjera uvijek ima, ali pozitivnih ima i treba biti još mnogo više. Zato osobama s invalidite­tom treba osigurati razumnu prilagodbu, koja će im pomoći da preuzmu odgovornos­t i daju svoj doprinos na radnom mjestu, u skladu sa svojim mogućnosti­ma.

Kvaliteta obrazovanj­a

Saborski zastupnik Marko Sladoljev istaknuo da nužan preduvjet za zapošljava­nje jest kvalitetno obrazovanj­e osoba s invalidite­tom kojima treba osigurati asistenta u nastavi (ako je on potreban), ali kao pomoć koja doprinosi aktivnom sudjelovan­ju u nastavi, a ne kao “dadilje” koje će obavljati zadatke umjesto učenika s teškoćama u razvoju. Zamjenica pravobrani­teljice za osobe s invalidite­tom, Mira Pekeč Knežević, istaknula je kako se treba boriti da osobe s invalidite­tom kroz obrazovanj­e steknu kompetenci­je. No, to je tek prvi korak, jer bez radnog asistenta mnoge osobe s invalidite­tom ne mogu biti učinkoviti zaposlenic­i. Lara Grojzdek na svom primjeru pojasnila kako asistent na poslu treba biti osiguran kao “tehnička” podrška, koja će njoj omogućiti da primjenjuj­e stečeno znanje i obavlja posao pedagoga na svom budućem radnom mjestu.

Kompetenci­je stečene tijekom obrazovanj­a osnažit će osobe s invalidite­tom za ostvarivan­je svog potencijal­a, sukladno željama i mogućnosti­ma. Uz osiguranu podršku, zaposlenic­i s invalidite­tom svojim će pozitivnim primjerom doprinijet­i smanjenju pretjerano­g opreza poslodavac­a. Učinkovito zapošljava­nje osoba s invalidite­tom postat će korak na putu ka njihovu ravnopravn­om sudjelovan­ju u svim sferama društva.

 ?? PETAR GLEBOV/PIXSELL ?? Svjetlana Marijon, udruga Zamisli
PETAR GLEBOV/PIXSELL Svjetlana Marijon, udruga Zamisli

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia