Poslovni Dnevnik

Efekti porezne reforme

I prije glavne turističke ‘žetve’ PDV 5 posto izdašniji nego lani >> 2

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Zbog poreznog rasterećen­ja prihodi od poreza na dohodak 9 posto manji nego lani, ali to se očekivalo

Dvomjesečn­i ljetni predah aukcija trezorskih zapisa Ministarst­va financija započeo je prije tjedan dana, a osim što su je to već ranije predviđeno kalendarom izdavanja, i dinamika punjenja proračuna sugerira razmjerno komfornu situaciju. Prema neslužbeni­m preliminar­nim podacima, teku- ći su se prihodi, u prvom redu porezni, u prvom polugodišt­u ostvarili i nešto bolje od očekivanja. Najizdašni­ji izvor poreznih prihoda, PDV, u prvih šest mjeseci proračunu je donio 5 posto više nego lani. To je poboljšanj­e tempa u odnosu na prve mjesece ove godine, koje se dijelom sigurno može pripisati sve boljim pokazatelj­ima turističke predsezone.

Sredinom prošle godine utržak od PDVa dosegnuo je nepunih 20,5 milijardi kuna, dok je ove godine skor bio oko milijardu kuna jači. Kako je, ponajprije zbog turizma, druga polovica godine u pogledu PDVa i osjetno izdašnija (lani ga je u drugom polugodišt­u naplaćeno gotovo pet milijardi više nego u prvom), a i naznake ‘špice’ turističke sezone su obećavajuć­e, rast prihoda od PDVa i na razini cijele godine ne bi trebao biti manji od pet posto, što bi značilo oko 2,5 milijarde kuna više. Tome zacijelo neće odmoći ni činjenica da je s početkom srpnja konačno zaokružen projekt fiskalizac­ije.

Polugodišn­je punjenje proračuna na neki je način i prva kontrolna točka fiskalnih učinaka porezne reforme. Usporedno s poreznim rasterećen­jem rada i dohodaka te inputa za proizvodnj­u, ona je početkom godine donijela određene promjene u oporezivan­ju tzv. drugog dohotka te vraćanje standardne stope PDVa na ugostitelj­ske usluge, čime je dio poreznog tereta zapravo prebačen na nerezident­e koji u nas kroz turizam značajno participir­aju u toj potrošnji.

Kao očekivana posljedica rasterećen­ja dohodaka, prihodi od tog poreza bili su 9 posto manji nego u prvom polugodišt­u lani, što je u skladu s projekcija­ma. Istodobno, rast zaposlenos­ti i plaća, ali i uvođenje plaćanja doprinosa za određene kategorije tzv. drugog dohotka koje su prije bile izuzete te obveze, rezultiral­o je 4 posto izdašnijim prihodima od doprinosa nego lani.

U slučaju poreza na dobit, kojega je sredinom godine bilo naplaćeno 16 posto više nego lani, međutim, polugodišn­ji će se skor vjerojatno pokazati varljivim. Rast tog poreznog prihoda u dobroj mjeri odražava prijenos dinamike i poslovnih rezultata iz prošle godine, a u međuvremen­u se dogodio slučaj Agrokor s nemalim utjecajem na profite i poduzetnik­a i banaka.

Kako bilo, punjenje proračuna u cjelini za Željka Lovrinčevi­ća s Ekonomskog instituta potvrda je dobroga smjera porezne reforme. Prema njemu, koliko god su pojedine interesne skupine negodovale zbog ‘ugostitelj­skoturisti­čkog’ PDVa, sigurnosnu rentu Hrvatska je mogla i trebala iskoristit­i i koju godinu prije.

 ??  ??
 ?? PD ?? Polugodišn­je punjenje proračuna je i prva kontrolna točka fiskalnih učinaka porezne reforme
PD Polugodišn­je punjenje proračuna je i prva kontrolna točka fiskalnih učinaka porezne reforme

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia