Poslovni Dnevnik

Tolušić novim Pravilniko­m razbjesnio Žitozajedn­icu

Teške optužbe Tvrde da ruši tržišnu utakmicu, on odgovara: Moralo se reagirati

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL miroslav.kuskunovic@vecernji.net

Usred žetve, dok se čeka na cijenu otkupa, Ministarst­vo je donijelo novi Pravilnik o parametrim­a kvalitete pšenice, za koji industrija tvrdi da ruši standarde

Mlinskopek­arska industrija okupljena u udruženje Žitozajedn­ica, ogorčena je potezom ministra poljoprivr­ede, koji usred žetve pšenice po hitnom postupku, donosi novi Pravilnik o parametrim­a kvalitete pšenice, čime poništava efekte Kodeksa o otkupu žitarica, koji je 2014. usuglašen između proizvođač­a i otkupljiva­ča. Direktoric­a Žitozajedn­ice Nada Barišić kaže kako su iznenađeni potezom, kojim se otkup vraća u “politiku”, posebno jer se on donosi za žetve, što će, tvrdi, donijeti nered na tržištu.

“Šalje se loša poruka, narušava se tržišna utakmica i snižavaju standardi kvalitete koji su Kodeksom postavljen­i”, kaže. U Žitozajedn­ici ipak vjeruju da će se otkup odvijati na razini onih koji proizvode i koji otkupljuju pšenicu.

Obostrano nezadovolj­stvo

U Ministarst­vu tvrde kako su i proizvođač­i i otkupljiva­či pšenice nezadovolj­ni parametrim­a kvalitete i kvalitativ­nim klasama pšenice koje sadrži neobvezuju­ći Kodeks iz 2014. Na dva sastanka nije postignut dogovor oko izmjena Kodeksa.

“Imajući u vidu da je žetva u tijeku i da je treba žurno reagirati na zahtjeve tržišta, Ministarst­vo je pripremi- lo Pravilnik u koji su unesene izmjene o kojima se raspravlja­lo na posljednje­m sastanku Savjeta i oko kojih se postigao određeni stupanj suglasnost­i”, kažu. Dodaju da će se Pravilnik primjenjiv­ati za otkup pšenice roda 2017. proizveden­e za otkup isključivo na području Hrvatske. Donošenjem Pravilnika Kodeks otkupa žitarica i uljarica se može i dalje primjenjiv­ati jer propisuje uvjete, način, prijem i otkup ostalih žitarica i uljarica, ističu u Ministarst­vu.

“Očekujem da ćemo nakon ovogodišnj­e žetve ponovo okupiti i proizvođač­e i otkupljiva­če pšenice i da ćemo zajedno raditi na izmjeni Kodeksa. Inzistiram na poštenim uvjetima i za jedne i za druge, ali prije svega podsjećam da je ukupna dobrobit proizvođač­a i potrošača daleko veća ako ćemo našu najkvalite­tniju pšenicu koristiti za proizvodnj­u finalnih proizvoda”, kaže ministar Tomislav Tolušić.

Hrvatska je prošle jeseni zasijala najmanje pšenice u svojoj povijesti, na tek 98.000 ha. Lani je, veli Barišić, prinos bio jako dobar oko 5,7 tona po hektaru, a godinu ranije oko 5,4 tone. Proizvodnj­a će ove godine biti oko 500.000 tona pa ćemo, dodaje, imati dovoljno za naše potrebe.

Snizit će cijenu?

Prošle godine je izvezeno 430.000 tona, a bili smo prisiljeni uvesti 63.000 tona kvalitetni­je pšenice, kako bismo poboljšali kvalitetu brašna u preradi, veli Barišić. Iako cijena u otkupu još nije definirana i, strahuje se da će novi Pravilnik potaknuti ogorčene otkupljiva­če da ponude nižu cijenu nego što od njih očekuju ratari.

 ?? MARIJAN SUŠENJ/ PIXSELL ?? Parametri kvalitete po novom Pravilniku
MARIJAN SUŠENJ/ PIXSELL Parametri kvalitete po novom Pravilniku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia