Poslovni Dnevnik

Hrvatski Nestlé za radnike osniva mirovinski fond

Briga za zaposlenik­e Nakon godine i pol još jedan zatvoreni fond neke tvrtke

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

U ERSTEU TVRDE KAKO BILJEŽE ZNAČAJAN RAST BROJA POSLODAVAC­A KOJI POKAZUJU INTERES ZA DOBROVOLJN­U MIROVINSKU ŠTEDNJU SVOJIH ZAPOSLENIK­A

Nakon godinu i pol jedna se kompanija u Hrvatskoj za svoje zaposlenik­e odlučila osnovati zatvoreni dobrovoljn­i mirovinski fond (ZDMF) što ukazuje na sve izraženiju svijest o potrebi dodatne štednje za mirovinu. Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga prošloga je tjedna odobrila Erste društvu za upravljanj­e mirovinski­m fondovima osnivanje i upravljanj­e Nestlé ZDMF-om.

Zadovoljni dogovorom

Hrvatska podružnica švicarskog prehramben­og diva u ulozi je pokrovitel­ja kojem se omogućuje aktivno sudjelovan­je u planiranju i provođenju investicij­ske politike fonda, ističu iz Erstea. “Zadovoljni smo postignuti­m dogovorom s Nestlé Adriatic o osnivanju dobrovoljn­og mirovinsko­g fonda čija će investicij­ska politika biti prilagođen­a dobi i strukturi zaposlenih”, navode iz tog društva. Nestléov fond namijenjen je svim zaposlenic­ima tvrtke, a kojima predstavlj­a pogodnost u vidu dodatnog oblika štednje, ističe Miljenko Vaić, generalni direktor za Hrvatsku, Sloveniju i BiH u Nestlé Adriaticu. “Osnivanjem ovog fonda tvrtka nastoji osigurati veću sigurnost svojim zaposlenic­ima nakon odlaska u mirovinu. Svi zaposlenic­i mogu se pridružiti fondu u bilo kojem trenutku, a pristup je dobrovolja­n”, ističe Vaić.

Tvrtke i sindikati

Erste upravlja s dva ZDMF-a, Cestarskim fondom te fondom matične Erste banke koji je započeo s radom 29. prosinca 2015. i najmlađi je ZDMF neke privatne tvrtke. Trenutno u Hrvatskoj posluje 18 zatvorenih mirovinski­h fondova kojima su pokrovitel­ji, osim kompanija, i sindikati. Najmlađi ZDMF Treći horizont osnovan je krajem prošle godine, a pokrovitel­j mu je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanj­a.

No, sudeći prema odgovoru Erstea, svijest poslodavac­a o dobrovoljn­oj mirovinsko­j štednji sve više raste. “Bilježimo značajan rast broja poslodavac­a koji pokazuju interes za dobrovoljn­u mirovinsku štednju kako bi svojim zaposlenic­ima pomogli u dodatnim izdvajanji­ma za mirovinu. Dobrovoljn­a mirovinska štednja poslodavci­ma donosi poreznu olakšicu za uplate do 6000 kn godišnje po zaposlenik­u, predstavlj­a porezno priznati rashod i umanjuje osnovicu poreza na dobit”, zaključuju u Ersteu..

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Miljenko Vaić, generalni direktor za Hrvatsku, Sloveniju i BiH u Nestlé Adriatic
GORAN STANZL/PIXSELL Miljenko Vaić, generalni direktor za Hrvatsku, Sloveniju i BiH u Nestlé Adriatic

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia