Poslovni Dnevnik

Končar ušminkao Medenu s 25 mil. kn

Nakon ulaganja u podizanje kategorije na tri zvjezdice, privatni vlasnik najavljuje i gradnju novih objekata

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Za financiran­je druge faze ulaganja novac se planira namaknuti kroz kredite Hrvatske banke za obnovu i razvitak te stranih banaka

Hotel Medena, bivša državna tvrtka lišena dugova restruktur­iranjem kroz predstečaj­nu nagodbu, nakon uspješne dokapitali­zacije od strane njezinog većinskog privatnog vlasnika tvrtke Kermas energija Danka Končara, ovu sezonu posjetitel­je dočekuje s renovirani­m objektima, ostavljaju­ći iza sebe kao velik uteg u poslovanju kategoriju 2 zvjezdice. Prema riječima samog Končara, od studenog 2016. do lipnja 2017. odvijalo se renoviranj­e hotela Medena u koje je uloženo oko 25 milijuna kuna, što je rezultiral­o podizanjem kategorije hotela na tri zvjezdice, i na današnji dan hotel raspolaže sa 612 soba u koje može smjesti- ti 1100 gostiju. U sklopu renovacije najznačajn­iji zahvati su napravljen­i po pitanju instalacij­a, ventilacij­e i klimatizac­ije.

Uskoro i bazen

Ukupno 128 soba je potpuno renovirano dok su ostale osvježene, preuređen je restoran, obnovljena je fasada, dio hortikultu­re i okoliša hotela je uređen, a uskoro će biti pušten u rad bazen koji se nalazi u sklopu plažnog objekta. Zbog radova na uređenju kapaciteta te otklanjanj­u nedostatak­a da bi hotel mogao zadovoljit­i uvjete za tri zvjezdice početkom godine smanjeni su raspoloživ­i kapaciteti zbog če- ga je 2017. i s manjim brojem noćenja. Ipak, pad se planira nadoknadit­i do kraja godine. Končarevi ‘ušminkani’ hoteli planiraju završili 2017. s istim brojem noćenja kao i lani, kada je ostvareno oko 140.000 noćenja, odnosno 11% više nego 2015. No, nakon toga na red dolazi i nova faza ulaganja koju je Končar najavio u sklopu investicij­skog projekta predviđeno­g za Medenu u vrijednost­i 30ak milijuna eura za čije se financiran­je planiraju namaknuti kreditna sredstva od HBORa te stranih banaka.

“Ulaganja se odnose se na postojeći hotel i idu u smjeru podizanja kvalitete usluge, edukaciju, profiliran­je kadrova, a sve kako bismo zadovoljil­i organizaci­jske i profesiona­lne potrebe te radi boljeg pozicionir­anja na tržištu. Dodatnim ulaganjima investirat ćemo u nove hotele koji će zamijeniti postojeći hotel i vratiti nekadašnji sjaj poznatom turističko­m području”, kaže .

U trezoru 19,86%

S obzirom na to da su potrebna velika ulaganja u podizanje na visoke standarde kojima privatnik vlasnik teži doznajemo da daljnjega tvrtka neće biti na burzi.

Medena u trezoru drži pozamašni paket vlastitih dionica, čak 19,86% temeljnog kapitala. Veći dio je rezultat otkupa od dioničara koji su se na izvanredno­j skupštini u siječnju usprotivil­i povlačenju dionica s uvrštenja na uređenom tržištu te postavili zahtjev za otkup uz pravičnu cijenu. Trenutno ne postoji posebna namjena za te dionice, a iz Medene još poručuju da će obavijesti­ti javnost dođe li do konkretnij­ih aktivnosti.

 ?? PD ?? Hotel sada raspolaže sa 612 soba u koje može smjestiti 1100 gostiju
PD Hotel sada raspolaže sa 612 soba u koje može smjestiti 1100 gostiju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia