Poslovni Dnevnik

Hrvatska želi ugrabiti dio od čak 500 milijuna zdravstven­ih turista u svijetu

Profit, ali i dostupnost U HAZU kongres o zdravstven­om turizmu i prilici da se ponudom nametnemo u tom snažnom segmentu

-

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) organizira­la je u utorak u Zagrebu kongres zdravstven­og turizma, a budući da je ta grana u nas jedna od strateških razvojnih ciljeva turizma i zdravstva, cilj skupa je ukazati na moguće opasnosti daljnjeg razvoja zdravstven­og turizma bez sustavnog praćenja njegovih razvojnih učinaka i daljnje razrade mogućih scenarija razvoja. Hrvatska, rečenovom no je, ima dugu tradiciju lječilišno­g turizma, njegov razvoj je zacrtan i u strategija­ma, no u suradnji Ministarst­va zdravstva i Ministarst­va turizma to je područje potrebno i zakonski urediti, istaknuto je na kongresu. Niz stručnjaka govorio je o trendovima u razvoju zdravstven­og turizma i njegovoj ulozi u gospodarsk­om razvoju, te potencijal­ima hrvatskih regija. Cilj je pripremiti Hrvatsku da se otvori prema tržištu od oko 500 milijuna ljudi koji zdravstven­e usluge traže izvan svojih zemalja, no u nastojanju da se zemlja što prije uključi na tržište profitno orijentira­nih zdravstven­ih usluga, valja paziti da se ne uruši dostupnost zdravstven­e zaštite hrvatskim građanima.

Predsjedni­k HAZU Zvonimir Kusić istaknuo je kako je zdravstvo u Hrvatskoj socijalna kategorije te kao civilizaci­jski doseg nikada ne smi- je postati tržišno, već se mora osigurati njegova dostupnost svim hrvatskim građanima.

Predsjedni­ca saborskog odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić kazala je da mnoge zdravstven­e ustanove nailaze na probleme kada nastoje neke usluge ponuditi tržištu, a pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić najavio je da će u zadnjem kvartalu ove godine biti gotov novi zakon o zdravstven­oj zaštiti.

 ??  ?? Cilj je priprema zemlje na otvaranje tržištu
Cilj je priprema zemlje na otvaranje tržištu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia