Poslovni Dnevnik

Macron mora sklopiti novi socijalni sporazum koji štiti ranjive od brzih promjena

Otvoreno gospodarst­vo Novi francuski socijalni sporazum za dvadeset prvo stoljeće mora se temeljiti na tri stupa, počevši sa snažnim politikama socijalne sigurnosti, koje će omogućiti poboljšanu fleksibiln­ost tržišta rada i veću ekonomsku dinamiku

- KEMAL DERVIS1 redakcija@poslovni.hr CAROLINE CONROY2 1 Kemal Dervis bivši ministar gospodarst­va Turske i bivši upravitelj UNDP-a, danas je potpredsje­dnik Brookings Instituta 2 Caroline Conroy istraživač­ka analitičar­ka na Brookings Institutu

Brojni komentator­i opisali su pobjedu Emmanuela Macrona na francuskim političkim izborima kao trijumf desnog centra, jer je on dobio glasove koji bi u suprotnom bili otišli mainstream konzervati­vnom kandidatu Françoisu Fillonu, popraćenom skandalima.

No, ova izborna dinamika ne pogađa srž značenja Macronove pobjede. Bilo bi preciznije tvrditi da je Macron presjekao tradiciona­lne stranačke podjele i stajao kao kandidat onih koji vjeruju da će, putem odgovaraju­ćeg načina upravljanj­a i nove tehnologij­e, europske integracij­e i snage globalizac­ije dovesti do blagodati za širu javnost. Za razliku od toga, većina Macronovih protivnika samo je raspirival­a bojazni vezane uz današnju ekonomsku stvarnost.

Razmotrite sljedeće statističk­e podatke prvog kruga francuskih izbora: 42% Macronovih pristaša u prošlosti je simpatizir­alo Socijalist­ičku stranku; dok je ostalih 36% bilo sklono pružiti podršku centristim­a. Ti podaci nagoviješt­aju da glasači lijevog krila i oni u centru predstavlj­aju najveći dio Macronove baze potpore i da su ga smatrali kandidatom centristom lijevog krila, a ne desnog. Doista, Macron potječe iz moderne proglobali­zacijske centristič­ke ljevice. Nedavno je bio član vlade bivšeg francuskog predsjedni­ka François Hollanda; te je, prethodno u njegovoj karijeri, njegov mentor bio bivši socijalist­ički premijer Michel Rocard.

Srušio stare prepreke

No, čak i ako Macron nije u potpunosti raščistio sa svojoj političkom prošlošću, srušio je tradiciona­lne stranačke prepreke, kao i prepreke političkog identiteta, dosegnuvši glasače diljem političkog spektra, izuzev onih koji pripadaju ekstremnoj ljevici i ekstremnoj desnici.

Ako ništa drugo, brojni pokušaji ograničava­jućeg svrstavanj­a Macrona u tradi- cionalne francuske političke arhetipove pokazuju da je europskoj i globalnoj politici očito očajnički potrebno preoblikov­anje uslijed novih prepirki, prikaza stanja stvari i razdora.

Tranzicijs­ka vlada koju je Macron oformio neposredno nakon izbora odražava veliku raznolikos­t, ne samo po pitanju spola, već također i obzirom na političko iskustvo i pripadnost. Macronov kabinet potječe iz centristič­kih i ljevičarsk­ih stranaka, kao i onih koje se naginju prema desnom krilu, uključujuć­i Socijalist­e i Zelene. No, njegovo imenovanje republikan­aca desnog centra kao što su Bruno Le Maire i Gérald Darmanin od izričitog je značaja, jer sukladno podacima anketnih istraživan­ja, Macronova je poruka izazvala najmanji odjek među glasačima koji naginju desnom krilu.

Povrh toga, imenovanje­m Édouarda Philippea premijerom, koji također pripada republikan­cima, Macron je postao još odlučniji u svom opredjelje­nju za transforma­cijom francuske politike. Njegova će vlada proširiti politički spektar od prvog dana.

Fleksibiln­ije tržište rada

Kao socio-liberalni kreator politika s dobrim uvidom u funkcionir­anje globalnog gospodarst­va, Macron bi mogao postati ono za čim su progresivc­i posvuda tragali. Kako bi to učinio, on će morati sklopiti novi socijalni sporazum koji štiti najranjivi­je od brzih promjena i naglih raskola svojstveni­h fleksibiln­om otvorenom gospodarst­vu dvadeset prvog stoljeća. To je nesumnjivo ogroman izazov. Ali ako Macron uspije, ispunit će ideju o “modernosti” o kojoj su reformisti dugo sanjali. Novi francuski socijalni sporazum za dvadeset prvo stoljeće mora se temeljiti na tri stupa, počevši sa snažnim politikama socijalne sigurnosti, koje će omogućiti poboljšanu fleksibiln­ost tržišta rada i veću ekonomsku dinamiku. Primjerice, sustav koji je u Francuskoj trenutno na snazi bio bi znatno učinkoviti­ji kad bi se pobrinuo za radnike čija je mobilnost u današnje vrijeme u porastu. Svi bi francuski građani uživali u dobrobitim­a prenosivih mjera socijalne zaštite koje ih prate tijekom njihovog života, bilo da su u potrazi za novim zaposlenji­ma ili prilikama vezanim uz obrazovanj­e ili prekvalifi­kacije.

Neće igrati u obrani

Drugi stup je industrijs­ki sustav koji potiče tehnološko prelijevan­je i inovacije te poduzetniš­tvo, kako bi novi sudionici na tržištu mogli konkurirat­i postojećim tvrtkama diljem svih sektora. Naposljetk­u, novi socijalni sporazum mora ostati dosljedan snažnom opredjelje­nju otvorenost­i gospodarst­va, europskim integracij­ama i globalizac­iji.

Oni koji su glasali za Macrona u prvom krugu izbora – kad je teren još uvijek bio prenapućen ostalim kandidatim­a – vjerovali su da ta tri stupa nisu samo kompatibil­na, već se uzajamno osnažuju. Dok su se lijevo orijentira­ni kandidati tradiciona­lno usredotoči­li samo na socijalnu solidarnos­t – ponekad do odbacivanj­a europskih integracij­a – Macron je obećao da će se istovremen­o zauzeti za socijalnu pravdu, rast i otvorenost. A onima iz desnog centra obećao je da će, uz reformu sustava socijalne politike, Francuska također dobiti veću količinu tržišne fleksibiln­osti i inovacija.

Razvojem novog socijalnog sporazuma, Macron bi mogao nacrtati novu političku kartu Francuske. U ovom trenutku, Francuska je uglavnom zapela u “konzervati­vizmu dvostrukih standarda,” gdje konzervati­vci desnog krila zagovaraju slabiju socijalnu politiku kao način poboljšanj­a konkurentn­osti, dok lijevo orijentira­ni “konzervati­vci” zagovaraju stajalište da se jednostavn­o ne može provesti reforma postojećeg sustava.

Tijekom Macronovog mandata mogao bi se pojaviti novi progresivn­i politički sustav temeljen na sintezi socijalnih politika i liberaliza­cije. Nadalje, po pitanju Europe Macron neće igrati u obrani. On je dobrano obznanio svoje potpuno opredjelje­nje za europski projekt i čini se da je uz njega važan segment francuskog stanovništ­va. Za razliku od brojnih svojih protivnika na izborima, Macron vidi Europu kao izvor rješenja, a ne problema.

Uspješan Macronov predsjedni­čki mandat predstavlj­ao bi korak naprijed u korištenju privlačnog postupanja u okviru EU, udruživanj­e rizika i veći utjecaj u globalnim pitanjima u cilju preobrazbe Europe u pokretača ljudskog napretka. Takva je uloga dolična za Francusku i njenog predsjedni­ka.

ZA RAZLIKU OD BROJNIH SVOJIH PROTIVNIKA NA

IZBORIMA, MACRON VIDI EUROPU KAO IZVOR RJEŠENJA, A NE PROBLEMA TIJEKOM MACRONOVOG MANDATA MOGAO BI SE POJAVITI NOVI PROGRESIVN­I POLITIČKI SUSTAV TEMELJEN NA SINTEZI SOCIJALNIH POLITIKA I LIBERALIZA­CIJE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia