Poslovni Dnevnik

I Rusi popuštaju

U kreditu Agrokoru 20 igrača, tu je i VTB, Sberbank još premišlja

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Vjerovničk­om vijeću predstavlj­eni su kriteriji isplate staroga duga dobavljači­ma

Finacijski aranžman vrijedan 480 milijuna eura, za koji je izvanredna uprava Agrokora ‘zeleno svjetlo’ privrememn­og vjerovničk­og vijeća dobila još prije nekoliko tjedana, napokon je zaokružen. Ovaj tjedan tako će na račun Agrokora sjesti ukupno 320 milijuna eura novog financiran­ja, a usto će 80 milijuna eura kredita sa statusom najstarije tražbine koji je realiziran u travnju ove godine biti potpuno refinancir­ano novim kreditom. “Ukupno osigurani iznos, koji uključuje i 1:1 refinancir­anje starih dugovanja sudionika kredita, do kraja tjedna iznosit će 800 milijuna eura uz sudjelovan­je više od 20 hrvatskih i internacio­nalnih banaka i fondova”, izvijestil­i su iz kompanije.

Pored toga je osigurano i dodatnih 80 milijuna eura novog novca za koji je predvođano da bude dostupan Agrokoru za povlačenje do 15. listopada ove godine. U izvanredno­j upravi procjenjuj­u da za taj ‘pričuvni’ iznos neće biti potrebe u smislu očekivanog razvoja operativno­g poslovanja Agrokorovi­h kompanija koje, navodno, ide nabolje. Međutim, neovisno o tome, on će se iskoristit­i ako se idućih nekoliko dana Sberbank ipak predomisli te odluči participir­ati u takozvanom roll up aranžmanu, protiv kojega je višekratno negodovao.

Naime, za razliku od VTBa, druge ruske banke iz kruga velikih vjerovnika Agrokora, Sberbank je zatražio dodatnih tjedan dana za odluku želi li iskoristit­i ‘svoju kvotu’ u kreditu. Prema utvrđenom ključu (po skupinama vjerovnika), ona iznosi 110 milijuna eura. Odluči li se Sberbank iskoristit­i je i tako si priskrbiti prednost naplate (status najstarije tražbine) i za isti iznos postojećih tražbina prema Agrokoru, taj će im se dio naknadno realocirat­i.

Izvještaj o aktivnosti­ma vezanim uz financiran­je, kao i pitanje kriterija za raspodjelu novca od tog kredita dobavljači­ma po osnovi ‘starog duga’, bio je i jedna od tema jučerašnje­sjednice privremeno­g vjerovničk­og vijeća. Članovima Vijeća podneseni su i redovni izvještaj o aktivnosti­ma izvanredne uprave Agrokora te izvještaj o stanju grupe u BiH, a prezentira­ni su im i kriteriji (avansne) isplate staroga duga dobavljači­ma. Konačan prijedlog s tim u vezi očekuje se za koji tjedan, a u tu svrhu u okviru novog financiran­ja dogovoren je iznos od 150 mil. eura.

80 MILIJUNA EURA IZ NOVOG ARANŽMANA

BIT ĆE DOSTUPNO ZA POVLAČENJE DO 15. LISTOPADA, A TREBAT ĆE IM DA NAMIRE SBERBANKOV­U KVOTU KREDITA AKO SE RUSI PREDOMISLE

30

milijuna eura

starog duga malih dobavljača isplatit će se ovaj mjesec

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia