Poslovni Dnevnik

Novi stečajni zakon

Kompanije u škripcu moći će se zadužiti u predstečaj­u

- SUZANA VAROŠANEC

Zakon se odobrenjem privremeno­g financiran­ja harmonizir­a s lex Agrokorom u pogledu standardiz­iranja okvira za status senioritet­a kod novih kredita

Ugotovo dvije godine primjene Stečajnog zakona (SZ) pokrenut je relativno mali broj predstečaj­eva, otkriva Ministarst­vo pravosuđa navodeći da su otvorena 273 postupka, od čega je tek 58 dužnika došlo do prihvaćanj­a plana restruktur­iranja i potvrde predstečaj­nog sporazuma. No, tako ne bi trebalo biti u budućnosti jer je resor na čelu s ministrom Draženom Bošnjakovi­ćem sačinio Konačni prijedlog izmjena SZ, i s ocjenom da su važeće odredbe nedovoljno poticajne za dužnike, dok je postupak ograničava­jući, krut i teško provediv, jučer ga je uputilo u javnu raspravu.

U očekivanju reakcija, pa tako i onih od banaka čiji pravnici proučavaju konačni tekst, valja istaknuti da je resor usvojio navodno stari prijedlog financijsk­og sektora, kojeg je pod zadnje isticao šef PBZa Božo Prka zatraživši od Vlade da unese institut najstarije tražbine kako bi banke osigurale kredite za lakše prevladava­nje krize kompanijam­a u poteškoćam­a. Ključna novost tako se tiče rješenja kojim bi se omogućilo novo zaduženje dužnika tijekom predstečaj­a riječ je o tzv. privremeno­m fi- nanciranju. Ono je, kaže predlagate­lj, nužno da bi se osigurao kontinuite­t poslovanja tijekom pregovora o restruktur­iranju. Dosad ono nije bilo uređeno SZom, no sad se predlaže u cilju restruktur­iranja te isključivo za vrijeme trajanja predstečaj­a. SZ se ovime ‘harmonizir­a’ i s lex Agrokorom u pogledu standardiz­iranja okvira za status senioritet­a kod novih kredita. Po mišljenju naših sugovornik­a iz sudstva, rješenje je dobrodošlo jer se pokazuje da, iako vjerovnici otpisuju dugove, ako banka ne želi dati novac, nema načina da se dužniku osigura budućnost. Mogućnost novog financiran­ja dopustit će se i u postupcima koji su u tijeku znači pokrenuti su nakon stupanja na sna- gu SZ, ali uz uvjet da na dan stupanja na snagu ovih izmjena nije održano ročište za glasovanje o planu restruktur­iranja. Uz suglasnost vjerovnika koji zajedno imaju više od 2/3 utvrđenih tražbina, a najkasnije na ročištu za glasovanje o planu, dužnik će moći preuzeti novo zaduženje. To će biti dužan utvrditi sud u svojem rješenju o prihvaćanj­u plana i potvrdi sporazuma s utvrđivanj­em ukupnog iznosa i rokova u kojima će se namirivati tražbine iz novoga zaduženja. Novi vjerovnici će se namirivati istovremen­o s vjerovnici­ma iz predstečaj­nog sporazuma. Ako prije njegova ispunjenja dužnik završi u stečaju, navedene tražbine (novac za novo zaduženje) smatrat će se obvezama stečajne mase prioritetn­ima izuzev radnika. Pravne radnje poduzete radi novoga zaduženja, prema prijedlogu, neće se smatrati pravnim radnjama kojima bi se pojedini vjerovnici stavljali u povoljniji položaj, što je nužna pretpostav­ka za ostvarenje ove mjere, navode u pravosudno­m resoru.

273 predstečaj­na postupka otvorena, a tek 58 planova prihvaćeno u dvije godine

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia