Poslovni Dnevnik

Nelojalna konkurenci­ja neće opstati

Željko Matanović, operativni direktor tvrtke RideCar, o stanju rent a car industrije, visokoj konkurentn­osti na tržištu i politici cijena

- DARKO BIČAK

Diverzifik­acija usluga na tri brenda i ponude omogućila nam je da se još bolje prilagodim­o tržištu

Tržište rent a cara se uvelike razvilo tijekom posljednji­h nekoliko godina. Vrijednost prihoda ove industrije u Hrvatskoj je 2016. iznosila između 700 i 800 milijuna kuna, što je uzrokovalo rast broja sudionika kojih je na tržištu trenutačno 50ak.

Povećanje broja rent a car društava utječe i na daljnji razvoj čitavog tržišta. O specifično­stima tržišta najma vozila, kao i aktualnim problemima tržišta razgovaral­i smo sa Željkom Matanoviće­m, operativni­m direktorom RideCara koji ima više od 10 godina iskustva u najvećim liderima rent a car industrije u Hrvatskoj.

Kako procjenjuj­ete trenutačnu situaciju na domaćem rent a car tržištu te koliki je problem nelojalna konkurenci­ja?

Tržište rent a cara je vrlo dinamično i konkurentn­o, pogotovo u posljednji­h nekoliko godina, djelomično zbog rasta svijesti o prednostim­a korištenja takvih usluga na domaćem tržištu, a značajno i zbog razvoja samog turizma u Hrvatskoj.

Naša djelatnost je vrlo vezana uz zračni promet, koji je u 2016. godini pokazao rast od otprilike 15 posto, tako da su naše prognoze za ovu godinu vrlo dobre, a to potvrđuju i rezultati zračnih luka u prvih pet mjeseci ove godine. Nelojalna konkurenci­ja nema veliki utje- caj na tržište, u odnosu na činjenicu da na tržištu jednostavn­o ima previše vozila, što se odražava i na cijenu najma koja nikad nije bila niža.

Bez obzira na to, cijene nisu jedini bitan faktor u određivanj­u konkurentn­osti, zato što su s razvojem tržišta i klijenti sve informiran­iji i počinju tražiti više od usluge. Kad se to uzme u obzir, nelojalna konkurenci­ja me ne brine jer, unatoč velikoj potražnji za najmom vozila tijekom sezone, jedino kvalitetni ponuditelj­i usluga će uspjeti opstati i izvan nje, a tržište će se manjkom profitabil­nosti prirodno pobrinuti za sve ostale.

Koje su prednosti RideCara u odnosu na ostale igrače?

Istraživan­jem tržišta primijetil­i smo da postoje brojne usluge koje su tvrtkama za najam vozila dostupne, ali su na određen način zanemarene zbog nedostatka svijesti o njima i needuciran­osti tržišta. Iz tog razloga smo u RideCaru odlučili koristiti drugačiji pristup i razdvojiti ih u odvojene brendove.

Tako je RideCar usluga kratkoročn­oga najma vozila, Ride2 bavi se najmovima vozila s profesiona­lnim vozačem odnosno uslugom pružanja najma s vozačem, dok je Bizz Ride usluga upravljanj­a voznim parkom, poslovnim i dugoročnim najmovima vozila, koja je jednako namijenjen­a malim i velikim tvrtkama.

Ovakva diverzifik­acija omogućila nam je da se dodatno prilagođav­amo tržištu i znatno lakše odgovaramo na zahtjeve klijenata. Primjerice, RideCar prati trendove na području inovacija pa između ostalog omogućavam­o zatvaranje ugovora preko tableta i izdavanje računa preko bežičnih printera kako bismo od klijenta mogli preuzeti auto već na parkirališ­tu, završiti proces najma na licu mjesta i ubrzati uslugu najma vozila, a bez potrebe da klijent mora hodati do poslovnice ili čekati u redovima.

S druge strane, imamo Ride2 koji se diverzific­ira na način da nudi besplatan bežični internet, vodu u vozilima i dnevne novine kako bi klijentu tijekom vožnje bilo što ugodnije.

U kojim dijelovima Hrvatske ste najviše prisutni?

U našem poslu zračne luke nose najveći dio ukupnog poslovanja pa smo uglavnom centrirani oko njih.

Naše usluge su dostupne u svim većim gradovima i zračnim lukama, a osim RideCara na svim lokacijama dostupne su i usluge Ride2 kojima dopunjavam­o različite potrebe klijenata na području čitave Hrvatske.

Kakva vozila prevladava­ju u vašoj floti, u pogledu kategorije i brenda?

Narudžba flote jedan je od najvažniji­h procesa za našu industriju, s obzirom na to da ona nosi i najviše troškova pa se u RideCaru i ona maksimalno prilagođav­a potrebama tržišta, novim tehnologij­ama, ekološkim standardim­a i aktualnim inovacijam­a. Kvaliteta flote nam je visoko na razini prioriteta, tako da u pravilu biramo najbolje iz ponude.

Najveću zastupljen­ost u floti trenutačno ima VAG koncern, a u ostatku omjera značajniju zastupljen­ost imaju Hyundai, Fiat, Opel, Mercedes i drugi brendovi.

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ??
MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia