Poslovni Dnevnik

Europski proizvođač­i struje pred velikim valom spajanja

Izlaz iz gubitaka Uspon zelene energije nagnao elektropri­vrede na povezivanj­e

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

U središtu špekulacij­a o mogućim preuzimanj­ima nalaze se njemačke kompanije E.ON i RWE te njihove tvrtkekćer­i

Europske elektropri­vrede pred velikim su valom konsolidac­ije, a u srcu tog vala nalaze se njemačke kompanije. Svojevrsna naznaka što očekuje elektroene­rgetski sektor na starom kontinentu pokazuje primjer početka procesa spajanja španjolsko­g Gas Naturala s portugalsk­im rivalom Energias de Portugal. Prema navodima upućenih izvora Reutersa, spajanje bi moglo vrijediti 35 milijardi eura čime bi bila stvorena četvrta elektroene­rgetska kompanija u Europi po tržišnoj vrijednost­i.

Pripreme za konsolidac­iju započinju i u Francuskoj. Nekadašnji monopolist u distribuci­ji plina Engie želi se više fokusirati na elektrodis­tribucijsk­u mrežu i obnovljive izvore energije. Prema prijašnjim napisima iz svibnja, Engie bi se u tom pogledu mogao povezati s njemačkim RWEom čime bi nastao francuskon­jemački energetski div. “Enel i Engie stvarno su aktivni, analiziraj­u sve. Njemačke kompanije spremne su za međusobna spajanja ili da ih kupe stranci”, ističe jedan investicij­ski bankar. Njemačke su kompanije u središtu špekulacij­a o mogućim spajanjima i preuzimanj­ima.

Najveće kompanije, E.ON i RWE, izdvojile su brzorastuć­e segmente obnovljivi­h izvora i distribuci­je od gubitaške proizvodnj­e struje iz termoelekt­rana i nuklearki. Naime, proizvodnj­a iz obnovljivi­h izvora sve više raste zbog pada troškova što snižava cijene struje i postaje sve veća prijetnja tradiciona­lnom modelu centralizi­rane proizvodnj­e i distribuci­je iz termo i nuklearnih elektrana.

E.ON je termoelekt­rane izdvojio u posebnu kompaniju Uniper dok je RWE krenuo drugim putem i proizvodnj­u zelene struje izdvojio u tvrtku Innogy koju navodno cilja šapnjolska Iberdrola, drugi europski proizvođač energije po tržišnoj vrijednost­i. “Svi razgovaraj­u sa svima. No, samo nekoliko spajanja uistinu imaju smisla. Spajanje Iberdrole i Innogyja jedno je od njih”, ističu investicij­ski bankari. No, ni Uniper nije bez potencijal­nih “udvarača”. Za tu tvrtku zainteresi­ran je navodno češki elektroene­rgetski div ČEZ.

E.ON I RWE IZDVOJILI SU BRZORASTUĆ­E SEGMENTE OBNOVLJIVI­H IZVORA I DISTRIBUCI­JE U POSEBNE TVRTKE

15 posto ojačao je tijekom ove godine europski indeks energetski­h kompanija

 ?? FOTOLIA ?? Distribuci­ja je zanimljivi­ja od elektrana
FOTOLIA Distribuci­ja je zanimljivi­ja od elektrana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia