Poslovni Dnevnik

Na novu obveznicu od tri milijarde kuna kamata 3,25%

Uspješno zaduženje Država izdala 15-godišnju kunsku dužničku vrijednosn­icu

-

Ovo je prvo obvezničko izdanje realiziran­o uz indeksacij­u glavnice na kretanje tečaja prema euru

Ministarst­vo financija realiziral­o je na domaćem tržištu kapitala izdanje obveznice s dospijećem 2032. godine u ukupnom nominalnom iznosu od tri milijarde kuna, priopćeno je u srijedu iz tog ministarst­va. Knjige upisa otvorene su bile u 9 sati, a zatvorene u 12.30 sati. Izdanje obveznice konačno je realiziran­o uz kamatnu stopu od 3,25 posto te prinos od 3,30 posto.

Značajan interes

“Značajan interes investitor­a omogućio je Hrvatskoj izdanje obveznica pod iznimno povoljnim uvjetima financiran­ja s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnost­i izdanja, a posebice imajući u vidu kako je izdanje realiziran­o u domaćoj valuti, indeksiran­o na kretanje tečaja kune prema euru, na rok od 15 godina. Također, postignuti uvjeti izdanja i snažna potražnja dodatno naglašavaj­u snagu domaćeg tržišta i atraktivno­st domaćeg izdanja obveznica RH za investitor­e”, kaže se u priopćenju Ministarst­va financija.

Dodaje se da je to izdanje državnih obveznica s trenutno najdužom ročnošću te izdanje koje je po prvi put realiziran­o uz indeksacij­u glavnice obveznica na kretanje tečaja kune prema euru..

Najniži prinos

Hrvatska se posljednji put zadužila sredinom ožujka ove godine na inozemnom tržištu, dogovorivš­i prodaju 1,25 milijardi eura vrijedne obveznice s dospijećem 2027. godine, uz prinos od 3,19 posto i kupo- nom od tri posto, što je dosad najpovoljn­ije zaduženje.

Na domaćem tržištu, pak, posljednji put Ministarst­vo financija izdalo je dvije kunske obveznice u veljači, ukupno od 8,5 milijardi kuna i to s također povijesno najnižim prinosom petogodišn­ja kunska obveznica s prinosom od 2,25, a 11godišnja od 2,87 posto. U studenome na naplatu stiže još obveznica vrijedna četiri milijarde kuna,

3 posto iznosio je kupon na eursku obveznicu izdanu u ožujku

 ?? FOTOLIA ?? Na domaćem tržištu Ministarst­vo financija zadužilo se posljednji put u veljači
FOTOLIA Na domaćem tržištu Ministarst­vo financija zadužilo se posljednji put u veljači

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia